Sākotnējais nodoms bija, ka uzrakstīšu desmit vārdu krājumu rakstus, tad likšu punktu. 100 vārdi kādam laikam pietiktu un varētu turpināt ar to rakstu, kura dēļ es šo visu iesāku. Tagad šis nodoms mazliet prasās mainīties — punktu varētu likt ar septīto rakstu un pēcāk apkopot tematiskus vārdus (dabas objekti, skaitļa vārdi un vēl kāds temats).

Kā izvērsīsies turpinājums, to rādīs laiks. Šobrīds palieku pie iepriekšējās piegrieztnes — desmit vārdi no Mīlenbaha-Endzelīna vārdnīcas un paskaidrojums (kāds tas ir vārdnīcā). Slīprakstā mans komentārs.

Iepriekšējie vārdu krājuma raksti te- vārdu krājums #1; vārdu krājums #2; vārdu krājums #3; vārdu krājums #4; vārdu krājums #5.

Labģeris — labģera vārds, zārdos kārts. Cilvēks, kas nepalīdz, kad nepieciešama palīdzība, un solās palīdzēt, kad tas nav nepieciešams.

Skrietiņš — skriešanās; ligzdbēglis. Šo, manuprāt, vajadzētu ieviest dzīvē, lai veselīga dzīvesveida piekopējiem, kuri sporto un skrien, nav jālieto ”rīta kross”, ”izgāju paskriet krosiņu”, ”devos paskriet” — rīta skrietiņš, izgāju skrietiņā, devos skrietiņā, labs skrietiņš, izliju skrietiņā, kopīgs skrietiņš.

Rakstiens — šai rakstienā jau runāju par šo. Labs vārds, lai aizstātu ”rakstu” (kas var būt gan darbības vārds, gan ornaments).

Pūsmot — ziedu viļņi pretim plūsmo. Dvašot, vējot.

Atkukulis — dāvana (maize, gaļa), ko dod kāzu viesiem prombraucot. Šis varētu būt labs apzīmējums tam, ko pēcviesību laikā (ne tikai kāzās) iedod līdzi ciemiņiem prombraucot, kad saproti, ka galds pārkrāmēts un visu paši neapēdīs. Ciemkukuļa brālēns :)

Dūšināt —censties iedvest drosmi, pašapziņu.

Rakstraudzis — vienu vedu rakstraudžam. Ja pareizi sapratu, tad tas ir ”paraugs”. Tik man prasās to nomazināt līdz ”raksta paraugs” (kad jāaizpilda kāda veidlapa) vai ”piemērs” (ko skolotāja iedod klasei).

Tikatne — raksturs, tikums.

Pļāva — [pļāve] labības pļāves laiks turpinājās.

Labīt — palabī bērnu; tagad nu vajadzētu labīties. Samierināt, salabināt, glāstīt, slavēt.