Nosaukums: Pludmale
Autors: Alekss Gārlends.
Izdevējs: Jānis Roze
Gads: 2000
LPP: 388

Alex Garland , The Beach ., 1996.
Tulkojums latviešu valodā- Ingus Josts

Par grāmatu
Pirmoreiz par pludmali Ričards uzzināja Bangkokā, kad kādā pansijā viņa kaimiņš par to izstāstīja. Un vēlāk iedeva karti ar norādēm kā atrast pludmali. ‘’Iedeva’’ pēc savas nāves. Ričards saprata, ka alkst piedzīvojumus un uzrunāja Etjēnu un Fransuāzu- pāri, kuri ir tādi paši piedzīvojumu meklētāji un visi devās ceļā. Vienīgi- pludmale atrodas dabas parka teritorijā, kurp neviens nebrauc. Pārvarējuši grūtības, ceļotāji nonāk salā, kur sākotnējā paradīze pamazām pārtop piedzīvojumā. Piedzīvojumā, kurā ne visiem ir lemtas laimīgas beigas.

Kad biju jaunāks, tad noskatījos filmu ”Pludmale” ar Leonardo Dikaprio galvenajā lomā. Filma patika- tāds izlutināto pieaugušo patvērums no apkārtējās pasaules, kur nav pienākumu, nav atbildības un nav jādomā ne par ko. Plus vēl zāles smēķēšana, izklaides, dzeršana… vienvārdsakot paradīze. Bet arī tur ir sava čūska un ābele.

No filmas atmiņā palika vairāki kadri. Kuri tā arī pa šo laiku jaucās pa galvu ik pa laikam. Pēdējā laikā vairāk. Nospriedu, ka pienācis laiks noskatīties filmu vēlreiz. Vai arī izlasīt grāmatu. Un tad noskatīties filmu vēlreiz. Lai gan, zinot sevi, pēc lasīšanas filma vairs nebūs aktuāla.

Tā nu bibliotēkā atradu grāmatu un ķēros klāt. Nepagāja ne 24 stundas un grāmata bija galā. Ievilka pamatīgi. Grāmatā atklājās pavisam citas šķautnes un tēlu raksturi, nekā atmiņa bija pieglabājusi no filmas. Daudz pamatīgāki un daudz dziļāki.

Arī kopienas kašķi un domstarpības grāmatā bija daudz skaidrāki nekā filmā. Un ar pavisam citu cēloni. Grāmata ļāva šo stāstu iepazīt daudz labāk, pamatīgāk un izjustāk. Ja par filmas varoņiem man bija vairāk negatīvu sajūtu, tad grāmata atklāja visu viņu iekšējo pasauli un viņu izvēles. Un īsi vairs nebija doma par izlutinātiem pieaugušajiem, kuri vēlas tikai neko nedarīt un pīpēt zāli.

Mazliet gan pietrūka kāds paskaidrojums, kāpēc viņi vairs negribēja jaunpienācējus. Kāpēc gan nepaplašināt savu komūnu? Vietas pietika, liekas darba rokas netraucētu. Bet tā vēlme pēc noslēpumiem bija ne tikai tēliem, bet arī autoram.

Labs stāsts par bēgšanu no sevis un no apkārtnes. Par bēgšanu no komercijas un tūristu bariem. Par vilšanos un atklājumiem. Par cilvēku nemainību neskatoties uz neskarto dabas stūrīti un iespēju dzīvot ideālu dzīvi ideālos apstākļos. Tā teikt- no plikām ilūzijām paēdis nebūsi.

P.S.

Par Pīļa iekļaušanu stāstā īpašs žetons autoram. Tas viņam izdevās izcili.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.