Jau kādu laiku rokas stiepiena attālumā turu vienu grāmatu- Mīlenbaha-Endzelīna latviešu valodas vārdnīcu. Šķirstu, pārlasu, meklēju, atrodu. Noderīga un ļoti interesanta grāmata. Katru reizi var atrast kādu vārdu, kuru gribētos ieviest savās ikdienas gaitās. Tur arī atradu vārdu ”ģērbums”, kuru ierosināju lietot ”dreskoda” vietā (bet valodnieki neatzina to par labu esam).
Šķirstot vārdnīcu, biju izrakstījis vairākas A4 lapas ar vārdiem, kuri, manuprāt, labi papildinātu vārdu krājumu
(par to nedaudz vēlāk, citā rakstā). Tik viena nelaime ar tām materiālajām lietām- tās ņem un pačib.

Tad nu nospriedu, ka labi vien ir- nav ko apkrauties ar papīriem. Kraušos elektroniski. Mēģināšu veidot jaunu sarakstu ar vārdiem, bet šoreiz likšu blogā. Atrast varēs vieglāk, nepačibināšu un, kazi, vēl kādam būs interesanti. Tas virsraksta restotais vieninieks nozīmē, ka šī atkal būs rakstu sērija- ik pa laikam nopublicēšu desmit vārdu izvilkumus.

Te nu būs pirmais vārdu krājuma papildinājums. Vārds un paskaidrojums (kāds tas ir vārdnīcā). Slīprakstā mans komentārs.

Iešus- ej iešus, māsiņa, ne lēkšus. Manuprāt, nepelnīti aizmirsts vārds, kas ļoti labi aizstāj neveiklo ”iet ar kājām”. Skriešus, lēkšus taču lietojam. Vajadzētu lietot arī iešus.

Pravans- dūšīgs, dižans, iznesīgs.

Katrpus- katrpus lielceļa ir dziļš grāvis. Kad ieraudzīju šo vārdu, likās, ka tas ir daudz precīzāks un trāpīgāks par ”abpus”.

Kalcenis- drēbēm pie apkakles ir kalcenis, pie kā tās piekārt. Ļoti vajadzīgs vārds. Tas ”pakaramais” ir ar tik daudz un dažādām nozīmēm, ka tai cilpiņai pie mēteļa apkakles prasījās savs.

Kuksnis- koku puduris.

Neskaitlis- ieviešas neskaitlis kodīgu kukaiņu. ”Mega daudz dunduru”, ”Miljons odu”. Nav ko vairs ar tiem bērnišķīgajiem pārspīlējumiem, ja ir tik labs daudzuma apzīmētājs ”neskaitlis”.

Ieneša- lopkopības ieneša stipri paceļama (ienākumi, raža).

Mazbrīdis- (briedis) mazbrīdi dižojās.

Piezvilt- lini piezviluši pie zemes.

Šņarga-šņargam nekas nebūs labs. Šis vārds labi iederētos, lai apzīmētu tos cilvēkus, kuri soctīklos nepaguruši popularizē viedokli par neizdevušos valsti vai ”vissirslikti”.