Tas nu ir noslēdzies- liķiera gatavošana septiņu nedēļu garumā (iepriekšējo posmu var skatīt te- Upeņu liķieris- gatavošanas vidus). Četras nedēļas turēju ogas spirtā un vēl trīs nedēļas šo izkāsumu turēju sajauktu ar sīrupu. Rezultātā ieguvu pusotru litru saldas dziras ar upeņu garšu, smaržu un krāsu. Un smeķi.

Ja nu kādam interesē, tad zemāk būs arī recepte.

Nezinu cik pareiza un vērtīga ir visa tā gaidīšana, bet rezultāts ir ļoti gards. Un pilnīgi noteikti atkārtošanas vērts (vispirms gan pamēģināšu ar citām ogām ar). Vienīgi, varbūt to cukuru varētu maķenīt mazāk.

Rezultāts sanāca ar burvīgu aromātu un garšu. Diemžēl, pagaidām vēl esmu bez spirtamēra, tāpēc nevarēšu pateikt cik liķierim kalorijas. Pieļauju domu, ka tuvu pie 30.
Vēl viena lieta, ko ieteiktu darīt- kad ogas atdala no šķidruma, tad vajadzētu tās sablenderēt un izspiest caur marli. Tad būs iespēja tikt pie papildinājuma šķidrumam. Protams, ja vien jums nav ļoti skaidra vīzija, kādā kūkā likt šīs ogas. Tikai brīdinu- biezā kārtā tās nevajadzētu krāmēt. Un sablenderēto (un izspiesto) masu ar var likt iekš kādas kūkas vai pīrāga.

Upeņu liķiera recepte:

1kg svaigu upeņu
2 glāzes spirta
800g cukura
1glāze ūdens

Upeņu ogas aplej ar spirtu un noliek stāvēt slēgtā traukā 4-5 nedēļas. Spirta-ogu izvilkumu nolej.
No ūdens un cukura savāra sīrupu. To atdzesē un pievieno ogu izvilkumam. Noliek stāvēt 3-4 nedēļas. Tad vēlreiz filtrē. Liķieri pilda pudelēs.

Burtiski visu šo izpildot, rezultāts sanāks ļoti salds. Var jau teikt, ka liķierim tādam ar jābūt, bet ja taisa savām garšas kārpiņām, tad var atkāpties uz vienu vai otru pusi.
Tā kā es izfiltrēju kārtīgi pirmo reizi, tad man otrreiz neprasījās filtrēt. Un kā jau augstāk minēju- prasās ogas ar izspiest. Varbūt rezultāts tad būs biezāks, bet, manuprāt, tas būs to vērts.
Tā kā man bija 3 glāzes spirta, tad arī ogas liku nedaudz vairāk- 1,5kg. Rezultātā tiku pie 1,5l dzerama iznākuma.

Gadījumā, ja pie rokas nav spirts, tad var izlīdzēties ar stiprāku šņabi. Laikam vietējais LB69 (69%) būs pieejamāks. Vēl internetā matīju igauņu 80% veidojumu, bet kur tādu iegādāties, neatradu.

0