Oriģinālnosaukums: Silo.
Valsts: ASV
Žanrs: Zinātniskā fantastika, spriedzes, drāma
Lomās: Rebecca Ferguson, Common, Tim Robbins, Harriet Walter, Iain Glen
Gads: 2023

Par seriālu
Desmit tūkstoši cilvēku dzīvo pazemē- speciāli ierīkotā šahtā vairāku simtu metru dziļumā. Katram no viņiem ir savs pienākums, lai kopiena izdzīvotu un viņiem visiem jāievēro senču sarakstītais Pakts. Neviens nezina cik ilgi viņu tā dzīvo un kāpēc, bet durvis uz virszemi atveras reti- vien tad, kad kāds izsaka vēlmi iziet. Parasti gan viņš tālu neaiziet un saļimst daždesmit soļu no durvīm. Bet pirms tam viņi visi ļoti cītīgi ar vilnas lupatiņu notīra kameras aci, lai iekšā palicēji varētu to redzēt.

Parasti man pret ekranizācijām ir pamatīgs aizspriedums- ja esmu lasījis, tad neskatos, jo visu jau esmu izdzīvojis un nevēlos bojāt iespaidus. Ja neesmu lasījis, tad negribu bojāt iespaidus pirms lasīšanas. Tā kā lasīju sen un lielu daļu biju piemirsis, tad šoreiz nospriedu Elevatora sāgai dot man iespēju pārlasīt. Galu galā- grāmatu triloģija (Vilna, Maiņa, Putekļi) bija izcila. Protams, pozitīvi likās tas, ka seriāliem ir tikai viena sezona un desmit sērijas.
Par otro gan nokļūdījos, jo izrādās, ka stāsts nebūt nav izstāstīts un būs vēl dažas sezonas (ja neatcels). Tā iet, ka mēģina pavirši izlasīt anotācijas un vēl paviršāk izdarīt secinājumus.

Šerifs jau vairākus gadus sēro par savu sievu, kura izteica vēlmi iziet ārā. Nu viņš izlēma viņai sekot. Pirms savas nāves viņš par nākamo šerifu izraugās Džūliju- prasmīgu mehāniķi no apakšējiem stāviem. Džūlija piekrīt, bet tikai ar domu, lai atklātu un saprastu- kas notiek Elevatorā.

Pamazām viņas rīcībā nonāk aizliegtie artefakti no senākiem laikiem un viņa saprot, ka ir kāds, kurš zina patiesību, bet turpina Elevatora ļaudis turēt zem zemes, neziņā un bailēs. Un skaidrs, ka Džūlijas un viņas tuvāko dzīve nu ir briesmās. Protams, nevar vienkārši tāpat nogalināt jauno šerifu, bet vienmēr ir iespēja viņu izlaist ārā. Virszemē.

Seriāla visas desmit sērijas pagāja vienā elpas vilcienā- ļoti atmosfēriski, ļoti pārliecinoši un ļoti aizraujoši. Un tam visam klāt ļoti iederīgi aktieri ar ļoti labu spēli. Tiešām bija bauda skatīties.

Ja man būtu jāiztēlojas, kā varētu izskatīties šis stāsts, tad es pilnībā piekristu seriāla veidotājiem- viņiem izdevies radīt patiešām atbilstošu vidi un tajā dzīvojošos. Skaidrs, ka jāskatās arī otrā un visas nākamās sezonas, jo stāsts tikai tā pa īstam sākas. Un skaidrs, ka līdz jaunajai sezonai būs jāpārlasa visas trīs grāmatas. Gan, lai īsinātu laiku, gan- vēlreiz izbaudītu šo stāstu.

Seriāla vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.