Oriģinālnosaukums: Dark
Valsts: Vācija
Žanrs: Drāma/ Fantastika
Režisors: Baran bo Odar
Lomās: Louis Hofmann, Stephan Kampwirth, Tamar Pelzig, Andreas Pietschmann, Deborah Kaufmann, Mark Waschke
Gads: 2017

Par filmu-
Kādā Vācijas mazpilsētā pazūd zēns. Vecākie pilsētiņas iedzīvotāji saskata šajā notikumā līdzības ar pirms 33 gadiem notikuša zēna pazušanu.

Ar seriāliem man neveicas- nekādi nevaru atrast laiku, lai piesietu sevi pie ekrāna uz visu sezonu. Ja arī izdodas, tad līdz nākamajai sezonai tā saite pārtrūkst un, lai arī seriāls patika un gribētos noskatīties turpinājumu, viss paliek pusratā. Tāpēc labāk palieku pie filmām.

Šoreiz gan paveicās ar iespēju un uz pieciem vakariem tiku pie brīvbrīžiem. Kā reiz, lai izmēģinātu laimi pie seriāla. Tā kā visam bija atmests ar roku, tad nebija nekāda nojausma par to, ko skatīties. Nejauša izvēle nosliecās par labu seriālam ‘’Tumsa (Dark)’’. Vienkārši interesēja, ko gan vācieši būs izveidojuši. Izrādās- viņi izveidojuši sasodīti labu seriālu.

Vindena ir maza pilsēta Vācijā, kur īpaši nekas nenotiek- policijai darba maz, skolā viss kārtībā un visādi citādi ar vienkārši. Vienīgi atomelektrostacija atrodas turpat blakām.
2019.gads, Jonasa tēvs izdara pašnāvību. Pēc kāda pusgada viņš izlasa tēva zīmīti un viņam pamazām top skaidri tie pēdējo mēnešu notikumi, kuros viņš ir iesaistīts, kuru laikā pazūd bērni, mirst putni, un norisinās dīvaini notikumi- it kā no pagātnes un nākotnes kaut kas cenšas ietekmēt tagadni.

Seriāls paņēma jau ar pirmo sēriju. Pat nezinu, kas nostrādāja vairāk- aktieru meistarība (dabiskums), sižets, noslēpumainība… Laikam viss kopā. Noskaņa visu pirmo sezonu bija izcila, varbūt tik pašās beigās mazliet pajuka, kad sākās ”pāreja” uz nākamo sezonu.

Kārtējo reizi ir grūti atstāstīt notikumus un iespaidus kaut mazliet neizstāstot notikumus seriālā. Mazliet jau drīkst. Seriāla saturs pamatā skar dažas Vindenas ģimenes, un skar ne tikai 2019.gadā. Notikumi pārklājas un mijas ar 33 gadus seniem notikumiem, kad ģimeņu vecāki paši bija jauni. Un skar vēl 33 gadus pirms tam- 1953.gadā, kad jauni bija vecvecāki. Un tas nav tikai dēļ mantotām īpašībām, uzvārda vai radniecības. Kāds ietekmē laiku un tajā notiekošo.

Papildus labo punktu seriāls nopelna arī ar savu aktieru ansambli- ne tikai dēļ labās spēles, bet arī par izcili labo salāgotību jauns-vecs-vecāks aktieriem. Arī vide ir noskaņu pastiprinoša, īpaši izceļot to noslēpumainību un mistisko pusi. Un tad vēl tā iedotā sajūta skatītājam, kad jāliek kopā ”puzle” pēc katras sērijas…mmmm… intriģējošs prātmežģis.

Kā jau minēju- seriāls nedaudz zaudēja beigu daļā, kad bija jūtama vēlme sagatavot visu otrajai sezonai, lai gan tas ne nieka nemazināja vēlmi skatīties otro sezonu (kura nule ir iznākusi).

Filmas vērtējums: 9/10
Citu seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.