Oriģinālnosaukums: The Double
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/Krimināla
Režisors: Michael Brandt
Lomās: Richard Gere, Topher Grace, Martin Sheen, Tamer Hassan, Odette Annable
Gads: 2011

Par filmu-
Pēc ASV kongresmeņa slepkavības CIP nojauš, ka atgriezies viņu vecais paziņa- VDK laiku spiegs ar iesauku Kasijs, kurš tika uzskatīts par mirušu. Tāpēc viņi ir spiesti vērsties pie sava atvaļinātā aģenta, kurš ilgus gadus dzina pēdas Kasijam un ieliekot viņam pāriniekos jaunu un apķērīgu aģentu, CIP cer uz ātru rezultātu.


Pirms kārtīgas spiegu filmas nolēmu palūkoties uz mazāk pretenciozu mākslu ar, nu jau veco, Ričardu Gīru galvenajā plānā. Aktieris viņš nav slikts un it sevišķi pēc Malika Days of Heaven noskatīšanās, man viņa spēle sāk iepatikties. Tikai šoreiz laikam jāsaka, ka iegrābos. Ne gluži līdz elkoņiem, bet tuvu tam.

Stāsts ir par mūžseno naidu starp amerikāņu un padomju slepenajiem dienestiem, kur vieni sūta spiegus pie otriem un otri vervē darboņus no pirmajiem. Un tad mainās. Iefiltrē, slepkavo, maisa gaisu un gala beigās tu vairs nezini vai var uzticēties pat savai vecmāmiņai.

Jau pašā filmas sākuma posmā skatītājiem ļauj skatīt vaigā ļauno Kasiju un tas izrādās neviens cits kā CIP aģents Ričarda Gīra personā, kuram nu jātiek galā ar spēju pārliecināt, ka viņš var būt gan aukstasinīgs ļaunais kaklu pārgriezējs, gan pārliecinošs šī paša kakla griezēja meklētājs.
Nesanāca…

Nē, nu ļaunais viņš bija tīri labs (kādu laiku), bet tā īsti darboties abās frontēs viņam nepadevās. Īsti labs palīgs viņam nebija arī jaunais kolēģis. Protams, var jau lielu daļu vainas uzvelt filmas pliekanajam scenārijam un režisora pirmās filmas kucēnu slīcināšanai, bet tas nav attaisnojums.

Režisoram, lai arī šī ir pirmā filma, tomēr roka tika pielikta (scenārijam) pie tādām filmām kā Vilciens uz Jūmu un Meklēšanā. Tāpēc arī no šīs filmas (kur arī roku pielicis pie scenārija) varēja /vajadzēja gaidīt ko pārliecinošāku. Vismaz no abiem aktieriem to varēja izspiest.

Tuvu pie beigām jau mani pārņēma nojauta, ka nupat, nupat būs kāds smalks savērpums vai tikpat smalks sižeta pagrieziens, kas filmai nedaudz ļautu pacelties virs viduvējības, jo neba nu pa velti ļaunais tika atklāts filmas sākumā, bet…. bet nekas dižs nepagriezās.
Rezultātā sanāca viduvēja filma ar nozelētu sižetu un neizmantotu aktieru potenciālu.

Filmas vērtējums: 5/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.