Nosaukums: Rekless. Spoguļpasaule
Autors: Kornēlija Funke
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2011
Lappuses: 382

Par grāmatu-
Jākobs Rekless ir parasts pusaudzis, kurš, skumdams par pazudušo tēvu, viņa istabā nejauši atklāj pasauli aiz spoguļa. Pasauli, kurā mīt Pasaka.
Tā kā šobrīd pasaka notiek īstenībā, tad tā negarantē laimīgas beigas. Tāpēc Jākobs visus šos gadus apmeklējot Spoguļpasauli, uzmanās, lai viņa jaunākais brālis par to neuzzina. Tomēr reiz viņam misējas un Spoguļpasaulē nokļūst arī viņa jaunākis brālis Vils, kuru ķer Tumšās fejas lāsts. Tagad Jākobam ir jāsteidzas, lai izglābtu savu jaunāko brāli, kura ādu pamazām pārklāj nefrīts un tuvina viņu Tumšās fejas kareivju- goilu rindām


Grāmata ”Rekless. Spoguļpasaule” ir pamatīgs pasaku koncentrāts- man liekas, ka ikviens tur var atrast ko tādu, ko lasījis vai dzirdējis lasām priekšā no bērnības pasaku grāmatām.

Sākot jau ar abiem brāļiem- domāju, ka ne tikai viņu vārdi- Jākobs un Vils, liek domāt, no kā mums visiem zināmie brāļi Grimmi varētu būt smēlušies iedvesmu saviem darbiem.

Un Spoguļpasaulē, kurš no jauna, bet kurš atkārtoti, varēs sastapt vairākus tēlus un atribūtus, kas lasītājam ļaus iejusties pašu brāļu ādā- Princese Zeltmate, galdiņ klājies, runga no maisa, raganas piparkūku namiņš, Ērkšķrozītes pils, fejas, rūķi…. un goili.

Pēdējos es nevaru atminēties manījam kādā pasakā iepriekš, bet tas nav būtiski- Spoguļpasaule ir fantāziju zeme un tur viss ne tuvu nav izdibināms un izfantazēts. Nešaubos, ka atklājumu pietiks vēl simts un vairāk brāļiem Grimiem.

Goili ir būtiska grāmatas ‘’Rekless.Spoguļpasaule’’ sastāvdaļa- tie ir kareivji, kuru āda ir no akmens. Un viņu rindas papildina citi goili, kuri agrāk bijuši cilvēki, bet tos ķēris Tumšās fejas lāsts. Tāpat kā Jākoba jaunāko brāli Vilu…

Tā kā pasaku zemē viss ir iespējams, pat izglābt no lāsta varas savu brāli, tad Jākobs ar savu uzticamo draudzeni Lapsu steidz glābt Vilu. Citādi viņam būs jāpaliek Spoguļpasaulē pavisam. Bet Jākobs jau šajā spoguļa pusē ir pazaudējis savu tēvu, tāpēc viņš dara neiespējamo pat pasaku valstībā- viņš grib uzvarēt neuzvaramo Tumšo feju. Šī cīņa drīzāk sola nāvi nekā uzvaru, bet Jākobs neatkāpsies- viņam Spoguļpasaulē pavadīto gadu gaitā ir ne tikai sabiedrotie, bet arī ieroči, kas ļaus ja ne uzvarēt, tad vismaz sasniegt mērķi.

Kā jau visas bērnības pasakas, arī ”Rekless. Spoguļpasaule” lasās apbrīnojami viegli un ar labu devu azarta. Un vienīgais grāmatas mīnuss šķiet tās plānumā, jo pēc izlasīšanas prasījās vēl kādas cīņas, vēl kādus burvju ieročus, vēl kādus ienaidniekus…. Jo ir taču tik patīkami ar labu grāmatas palīdzību atgriezties bērnībā.

[xrr rating=9/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.