Tuvojās ikgadējais svētceļojums uz Ķīpsalu un jau pēc iepriekšējās izstādes nolēmu, ka šoreiz derētu labāk sagatavoties un tik ļoti nepieturēties pie sestdienas, kā vienīgās dienas, kad var doties uz izstādi. Vairāk ar domu, lai piedzīvotu arī kaut ko no skatuves. Pie reizes arī padalīties ar pirkumu plāniem. Kazi, kāds vēl ko labu ieteiks klāt.

Protams, lai pielāgotu savu gājienu uz izstādi, jāiepazīstas ar programmu. Un te nu es aplauzos. Negribētos tagad īgņoties, bet…. manuprāt, šoreiz grāmatu izstādes programma ir vāja. Un ne jau tāpēc, ka nevaru piemeklēt sev ko interesantu, bet vāja dēļ zemu nolaistās latiņas- Uģis Kuģis, astroloģe ar prognožu salonu, neglītu slavu iemantojusī Jumava, aura-soma praktiķes naudas enerģija un atkal profesors Danilāns. Nezinu un negribu zināt kādas attiecības ir izstādes organizētājiem ar Jumavu, bet te, mazākais, ir neizpratne- izdevniecība, kura kolekcionē skandālus un gadiem nemaksā atlīdzības rakstniekiem, tulkotājiem, tiek pie lielās skatuves. Pie tam gandrīz katru dienu pāris reizes.

Man sirds sāp par tiem grāmatu topiem, kuros dominē krāmatas ar salmu dzeju, šekumcentriskumu vai galaktiku starojumā smeltām zināšanām. Saprotu dažu izdevniecību vēlmi nopelnīt. Saprotu, bet neatbalstu. Pat vairāk- vainoju šādas izdevniecības lasītāju gaumes profanācijā. Tāda veida grāmatas ir literatūras transtaukskābes, palmu eļļa un cukurpilnie dzērieni. Un par to viņi cīnās, lai samazinātu PVN… ehh, tajā templī ir pārāk daudz naudas mijēju salaists…

Man tiešām būtu interesanti dzirdēt argumentus par šādu izstādes programmu- tāpēc, ka šo visi pērk? Sanāk labs šovs? Citu nebija?

Labi, paburkšķējis esmu, tagad pie grāmatpirkumiem. Tāds pirmais melnrakstiņš:

Primo Levi- Atelpa
Uldis Pūcītis- Dienasgrāmatas
Oskars Kalpaks, Uldis Ģērmanis- Pa aizputinātām pēdām
Jānis Blūms- Pazudušā karavīra atmiņas
Aldis Pūtelis- Domas par latviešu mitoloģiju
Levs Grosmans- Burvja zeme
Čaina Mjēvils- Pilsēta un Pilsēta
Daniels Kānemans- Domā āri, domā lēnām
Māris Atgāzis- Tuvcīņas ieroči Latvijā 10.–13. gadsimtā.
Rūdolfs Brūzis- Tuvcīņas ieroči Latvijā 14.–16. gadsimtā.
A. Rožkalne- Latvija: kultūru migrācija.

Tā pagaidām izskatās mans pirkumu plāns. Protams, vēl jau viss var mainīties, īpaši, ja kāds ieteiks uzmest aci vēl kaut kam labam un izdevniecības [ne]būs parūpējušās par kārdinošām cenām.