Nu jau pāris nedēļas var teikt, ka rudens aveņu sezona ir beigusies- ogas novāktas, kundes pabarotas un aveņu dārzs nokopts. Vismaz tā vajadzētu būt. Man gan laikam tikai vidējais punkts izpildījās (un tāpat nepilnīgi). Jo daļa ogu palika uz lauka, kas it kā ir normāli- ogas ir vācamas līdz pirmajam salam un tas var uznākt diezgan pēkšņi. Šoreiz gan bija tā, ka daļa vēl palika ziedos. Un tas ir ”pateicoties” kādam meža lopam, kurš vēlā pavasarī (varētu teikt- vasarā) man daļu (pie tam labāko) avenāju izārdīja. Laikam meklēja kādu nebūt kārumu zem mulčas. Par atradumiem nemāku teikt, bet lauks cieta pamatīgi- saknes vēlreiz jaunos dzinumus izdzina vēlāk un līdz ar to vēl oktobra beigās tā daļa bija tikai ziedos. Kuri tā arī nepaguva pārvērsties par ogām.

Plus vēl arī vēlais rudens ietekmēja ražu. Ja iepriekšējos gadus es pirmās ogas lasīju ap 25-29.augustu, tad šogad pirmo kurvīti pielasīju vien 22.septembrī. Neko darīt- tāds šogad tas kalendārs.

Bet viena alga cik ogu paliek nenolasītu sala vai meža lopu dēļ, lauks pirms ziemas ir jānokopj. Proti- jānogriež visi avenāju stublāji un jāsadedzina. Un jāgriež tie ir līdz pašai zemei. Vienu gadu man iestāstīja, ka labāk atstāt 15-25 cm garus stublājus. Tad nākamajā gadā raža būs agrāk. Pamēģināju daļu lauka atstāt ar celmiem. Un teikšu, ka pilnīgi un galīgi nemaz nav vērts- var jau būt, ka dažas dienas agrāk kaut kas bija, bet nevar salīdzināt pašu ogu lielumu- uz jaunajiem stublājiem tās bija galvas tiesu pārākas. Tāpat visu nosaka laikapstākļi- vēsā rudenī nesanāks nekādu nedēļu ieekonomēt un siltā tāpat būs agri. Un galvenais sliktums šajos celmos ir tas, ka tur var pārziemot pangodiņš. Un tas nu galīgi nav tas, kuru dārzkopji vēlas redzēt savā aveņu laukā. Tāpēc labāk visu nopļaut uzreiz pēc ražas vākšanas. Ja ir labs trimmeris, tad var smuki un ātri visu nopļaut līdz zemei. Pēc tam gan ieteiktu pārstaigāt ar dārznieka šķērēm rokās un pārbaudīt vai nav palicis kāds garāks celmiņš ar pangodiņam raksturīgo pumpu uz stublāja. To tad arī nogriežam, savācam un uzreiz sadedzinām. Man šoreiz sanāca atstāt lauku (elektriķu dēļ- ziemā pārvilks līniju un nevēlos, ka noskūtais lauks zem sniega paliek kā ērts placis, kur dzīt pāri tehniku), tāpēc pavasarī būs laicīgi jānopļauj un viss jāsadedzina. Un jāuzber laba kārta ar mulču- tā nepatiks kaitēkļiem (gadījumā, ja šie būs pārziemojuši augsnē) un patiks augsnei (labi notur mitrumu karstā vasarā).


Man gan vēl arī pavasarī gaida pārstādīšana, jo dažus gadus atpakaļ iedomājos, ka būtu jauki visas avenes sastādīt vienkopus un pie sarkanajām piestādīju vēl arī melnās un dzeltenās avenes. Tā bija kļūda. Tad nu abas pēdējās krāsas pavasarī būs jāpārstāda. Bet tas jau būs cits stāsts.