Iepriekšējā rakstā par ķīmijas grāmatā esošo alķīmiju man vairākkārtīgi norādīja, ka esmu ieraudzījis ne to, ko ieraudzīju. Savā ziņā tas nomierina- izglītības materiāls ir labāks nekā es to saskatu. Bet no savas pārliecības gan neatkāpšos- ne tur alķīmija bija vajadzīga, ne arī tā to vajadzēja pasniegt.

Lai saprastu savas kļūdas, mēģināju lēnu garu pašķirstīt šo ķīmijas grāmatu. Kazi, sapratīšu rakstīto labāk un nebūs jālec uz ecešām par katru sīkumu, kurš nemaz nav lekšanas vērts.
Izšķirstīju un vienīgais kas krita acīs- pārāk tāda neķīmiska tā grāmata izskatās. Es pat nezinu vai to varētu vērtēt labāk par manu laiku ķīmijas grāmatu, kura, lai arī bija sausa, bet mazāk ar lieku informāciju, kas novērš uzmanību. Tā kā neesmu kompetents spriest par mācību materiālu, tad paļaušos, ka viss ir ok un no šādas grāmatas ir patīkamāk mācīties un var vieglāk visu uztvert.

Viena lieta gan nebija ok, ko tajā virspusējā šķirstīšanā pamanīju. Proti, nodaļā par skābēm, bāzēm un sāļiem atkal ieraudzīju tekstu (skat. attēlu augstāk), kur stāsta par pH. Šoreiz pēdējās divas rindkopas man likās ja ne gluži nepareizas, tad, atkal jāsaka- neveiklas.

Par zivīm- attēlā var lasīt, ka ”zivis pielāgojušās dzīvot ūdenī, kura pH ir 5,7-6,0”. Un te nu man jāprasa- kā ar jūrā (sālsūdenī) mītošajām? Un kā ar saldūdenī? Nekāda atšķirība, pat ja okeāna pH tiek minēts kā nedaudz virs 8 (virsmas tuvumā)? Un ko teikt par saldūdens zivīm, kurām patīkot pH no 5,5-7,5? Saprotu, cipari dažādos avotos var atšķirties, bet kāpēc minēt kaut ko vienu un tajā pat laikā nepasakot otru, kas ir svarīgi. Tad varbūt labāk neteikt neko?

Par to, ka labas ražas var iegūt ja augsne nav skāba un lauksaimniecībā izmantojamās augsnes pH ir 5,7-6,2, man vispār nolaižas rokas. Lai gan nē- ceļam rokas atpakaļ augšā un jautājam- par kādām kultūrām te runājam? Kvieši, mieži, kartupeļi? Ja tikai par šīm, tad piekrītu. Lai gan ziemas kviešiem prasās 6,3-7,5. Un ko darīt ar bietēm (6,0-7,5), kāpostiem (6,5-7,5) un griķiem (4,8-7,0)? Par mellenēm, dzērvenēm, zilenēm (<5,5), pat galīgi negribētos piekrist. Un tās arī ir kultūras. Tāpat kā sausserži, bārbeles, irbenes, kurām patīk sārmaina augsne (pH >7,2). Un tad vēl šajos intervālos neiekļaujas ābeles, bumbieres, plūmes, saldie ķirši…. Ja jau mērķis ir izglītot ar dažādiem piemēriem, tad varbūt darām to korekti?

P.S.
Ja es atkal sprēgāju nevietā, tad droši man var ierādīt vietu. Es par to tikai priecāšos.

0