Nosaukums: Tāla kalnu ainava.
Autors: Kadzuo Išiguro
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2006
LPP: 184

Kazuo Ishiguro– A Pale View of Hils.,1982.
Tulkojums latviešu valodā- Zane Rozenberga

Par grāmatu-
Etsuko dzīvo Anglijā un meitas Niki apciemojuma laikā viņa ik pa laikam atcerās it kā maznozīmīgus notikumus, kuri risinājās īsi pēc Otrā pasaules kara, kad viņa dzīvoja Japānā.

Tā kā nesen Kadzuo Išiguro vārds izskanēja jau ar titulu Nobela prēmijas literatūrā ieguvējs, tad nospriedu, ka jāņem kamer silts- gāju uz bibliotēku un ņēmu to, kas bija palicis (izrādās, ka ne es viens uz nobelistiem kritis).

Etsuko ģimenē bēdīgs notikums- pakārusies viņas vecākā meita Keiko. Otra meita- Niki, atbraukusi apciemot māti, bet sarunas tā īsti nevedas. Ik pa laikam viena vai otra mēģina uzsākt sarunu par Keiko, bet katru reizi tā apraujas.
Etsuko ik pa laikam atceras vēl tos laikus, kad viņa dzīvoja Japānā- tas bija īsi pēc Otrā pasules kara un viņai kaimiņos kādu brīdi dzīvoja Sačiko ar savu meitu Mariko.

Japāniski lēns un japāniski noslēpumains. Laikam tā varētu vienā teikumā pastāstīt par grāmatu. It kā lēni un nesteidzīgi tiek pastāstīts par to kas bija nesen (Keiko pašnāvība) un par to, kas bija pirms vairākiem gadiem (dzīve Japānā, Nagasaki, pēc Otrā pasaules kara). It kā jau nekas tāds, kas vispār varētu šķist ievērības cienīgs, bet tajā pat laikā kaut kāds neatvairāms spēks lika turpināt lasīt. Laikam pie vainas bija sajūta, ka tūlīt, tūlīt kaut kas notiks. Un ne tikai notiks, bet notiks ar traģisku noti.

Mēģināju ”rakt dziļumā” tieši ar Keiko un to citātu par mūzikas klausīšanos bērnam, kurš vēl mātes vēderā. Un tieši kā to nākotnes notikumu varēja ietekmēt satikšanās ar abām kaimiņienēm- Sačiko un viņas meitu Mariko. Plus vēl tā vēsts par vecās un jaunās Japānas sadursmi- it kā atombumba Nagasaki neatgriezeniski atdalīja divas paaudzes un aizslaucīja arī tradīcijas. Pagaidām gan visu neizdevās salikt pa plauktiņiem, bet ir sajūta, ka kaut kas vēl noteikti uzpeldēs. Te noteikti ir vēl daždesmit lappuses, kuras slēpjas nepasacītas. Gluži kā grāmatas nosaukumā- tālumā kalnus redzi, bet līdz to ”sajušanai” ir vēl tāls ceļš.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.