Nosaukums: Indriķa hronika
Izdevējs: Zinātne
Gads: 1993
LPP: 452

Tulkojums latviešu valodā- Ābrams Feldhūns

Par grāmatu-
Indriķa hronika ir pirmais pilnīgākais rakstītās vēstures avots, kas vēsta par notikumiem Baltijā 12.gs beigās un 13.gs pirmajās desmitgadēs, kad vācu, zviedru un dāņu kristietības sludinātāji ieradās tagadējās Latvijas un Igaunijas teritorijās.

Šo grāmatu es laikam gadus divdesmit biju plānojis lasīt. Kaut kad aktīvāk, kaut kad mazāk aktīvi, bet liekas, ka šī vēstures tēma par senlatviešiem, krustnešiem, apspiestību un 700 gadiem verdzības, sākās tālā skolas laikā, kad laikrakstā ”Pionieris” bija Māra Putniņa zīmētie komiksi. Tie bija tā laika ahh un uhh. Lasīju, pārlasīju, izgriezu un sašuvu vienkopus. Likās, ka šāda hronika būs aizraujoša lasāmviela un varēšu uzzināt daudz ko jaunu un interesantu papildus komiksam. Pagāja gadi un uzzināju. Izrādās, ka ne viss ir tā kā bija komiksos. Vispār ar šīm vēstures interpretācijām (700 verdzības gadi, ļaunie krustneši, latviešu tautas kopība, utt) jābūt uzmanīgam- ik pa laikam sanāk aplauzties. Arī pēc Indriķa hronikas izlasīšanas. Protams, nevar skatīties uz šo darbu tikai kā neatkarīgu un ticamu vēstures avotu, bet tomēr… te ar tām zemgaļu varonīgajām cīņām un slikto kristietību ir pavisam citādāk. Jā, Indriķis jeb Heinrihs tomēr bija dieva kalps un savus pierakstus veica bīskapa uzdevumā. Skaidrs, ka te krustnešu ienākšana un dieva vārda sludināšana būs attēlota ”pareizāk”, bet arī par pārējo nevar piekasīties- ja skatās plašāk, tad var pamanīt dažādas sakarības un, diemžēl, tā latviešu cilšu savstarpējā kašķēšanās un nemitīga kaušanās ar ugauņiem un lietuvjiem liekas kā bezgalīga gaļmašīna, kurā pazūd jēga un dzīvības. Var jau būt, ka tas arī ir hronikas mērķis- parādīt, ka kristietība te ienesa mieru. Ja tā, tad mani pārliecināja.

Izglītoja arī. Un ne tikai pati hronika izglītoja- arī priekšvārds un nobeigums ir jālasa rūpīgi, jo tur daudz kas ir atcerēšanās vērts. Tajā skaitā ir arī labs vizuālais materiāls.

Ļoti laba vēstures grāmata, no kuras var gūt labu ieskatu tajos senajos laikos, kuros notika latviešu tautai ļoti būtisks pagrieziens tālākā attīstībā. Nezinu cik labs vai slikts ir otrs Indriķa hronikas izdevums, bet šo es noteikti ieteiktu izlasīt.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.