Nosaukums: Latviešu valodas vārdnīca
Autors: Kārlis Mīlenbahs, Jānis Endzelīns
Izdevējs: Latvijas izglītības ministrija
Gads: 1923-1932.
LPP: 5480

Latvijas kultūras kanons literatūrā

Par grāmatu-
Valodnieks Kārlis Mīlenbahs vāca materiālus papildinājumam latviešu-vācu vārdnīcai, bet saprata, ka šo darbu jāveido savādāk- jāveido unikāls vārdu apkopojums, kurā ir gan vārda tulkojums, gan skaidrojums. Vēlāk, pēc viņa nāves, darbu turpināja un pabeidza Jānis Endzelīns.
Vārdnīcā ir 5480 lappuses ar vairāk kā 125 000 šķirkļiem. Katram vārdam ir dots tulkojums vācu valodā, tā skaidrojums, izcelsme un piemērs.

Mīlenbaha-Endzelīna vārdnīcu šķirstu jau kādus gadus piecus, ja ne vairāk. Un katru reizi es to lasu it kā no jauna, tāpēc nevaru teikt, ka esmu šo darbu izlasījis. Un nez vai kādreiz tā varēšu teikt. Bet kaut kad jau punkts jāliek. Tāpēc nolēmu šo punktu likt tiklīdz būšu izrakstījis blogā kādus piemērus no šī darba (rakstu sērija par vārdu krājuma papildināšanu). Pie reizes šis punkts būs arī mazs ķeksis Latviešu kultūras kanona apgūšanā.

Gan jau varētu piekrist kādam, kurš sacīs, ka vārdnīcas jau parasti nelasa, jo ne tur sižets, ne drāma vai intriga. Un īsti pie grāmatām pieskaitīt nevajadzētu. Bet tam piekrist varētu tikai tad, ja nesanāk uztasutīt to latvisko gēnu, kas mīt teju ikvienā vārdnīcas šķirklī. Tad ir sižets, drāma, intriga … un azarts. Tur ir milzīgs plašums ar iespējām izteikties, domāt, atrast un bagātināties. Laikam izklausos pēc veca prievīšpapa, bet tā nu tas ir- grāmata mani ir apbūrusi līdz pa pēdējam šķirklim. Endzelīna vārdnīcu var pārlapot no vāka līdz vākam un katru reizi atrast ko interesantu. Un arī noderīgu. Piemēram, papildināt savu vārdu krājumu, atrast kādu piemērotāku vārdu tulkojumam vai gūt iedvesmu jauniem vārdiem.

Vārdnīcai var atvērt jebkuru lappusi un pazust starp vārdiem un pašatklāsmēm. Tā ir izcila iespēja mēģināt apjaust savas valodas bagātību un krāsainību.

Mazliet gan sanāca putroties ar vārdnīcas alfabētu, bet ar laiku pieradu, ka atsevišķi ir, piemēram, uo un ie.

Es varu tikai mēģināt apjēgt to pamatīgo darbu, ko vārdnīcas tapšanā ielikuši abi autori, bet noteikti skaidri zinu, ka šis darbs vēl ilgi būs pamats daudziem un daudz kam.