Nosaukums: Paši dievi
Autors: Aizeks Azimovs
Izdevniecība: Zinātne
Gads: 1979
LPP: 366

Sērija: Fantastikas pasaulē
Isaac Asimov– The Gods Themselves.,1972.
Tulkojums latviešu valodā- Ruta Koka

Par grāmatu-
Pēc krīzēm un nedienām beidzot cilvēkiem izdevies radīt mūžīgas enerģijas avotu- Elektronu Sūkni. Tas veido savienojumu ar Parauniversu un nodrošina enerģiju gan Zemes cilvēkiem, gan Parauniversa paracilvēkiem. Profesors Helams tiek uzskatīts par šī Sūkņa izgudrotāju un kaut mazākie centieni to apšaubīt, var tikt nosodīti. Pat vairāk- zinātniekam, kurš uzdrošināsies ko tādu teikt, nebūs vairs vietas zinātnieku sabiedrībā.
Tomēr jaunais parateorētiķis Lemonts, pētot Sūkņa vēsturi, nonāca pie secinājuma, ka lielākie nopelni Sūkņa radīšanā ir paracilvēkiem. Un, kas būtiskāk- Sūknis ir potenciāli bīstams un var sagraut Visumu.

Grāmatas nosaukumā izmantoti Šillera lugas ”Orleānas jaunava” citāts- ”Pret stulbumu paši dievi cīnās veltīgi”. Grāmatā šis citāts sadalīts trijās daļās- katrai daļai divi vārdi. Un katra daļa interesanta ne tikai ar aplūkotās problēmas pusi, bet arī ar vietu- Zeme, Parauniverss un Mēness.

1.daļa ”Pret stulbumu…”- Uz Zemes atraduši iespēju tikt gandrīz vai pie bezmaksas enerģijas- nejaušs atklājums, kas profesoram Helamam glabājās laboratorijā uz galda, deva iespēju cilvēkiem veidot savienojumu ar Parauniversu un sūtīt viens otram enerģiju. Rezultātā Helams kļuva par cilvēces varoni un ievērojamāko vīru. Savu varu viņš nekautrējās likt lietā pret jebkuru, kurš viņam nepatika vai neizdarīja ko pa prātam. Tā arī nežēlībā krita jaunais zinātnieks Lemonts, kurš, pētot Sūkņa vēsturi, nonāca pie secinājuma, ka lielākie nopelni tā izveidē pieder paracilvēkiem un, ka Sūknis apdraud ne tikai cilvēku, bet pat Visuma pastāvēšanu- Sūkņa darbības rezultātā var tikt izjaukts līdzsvars un Saule var uzsprāgt daudz ātrāk, nekā Sūkņa izveidotāji paredzējuši.

2.daļa ”…paši dievi…”- notikumi risinās Parauniversā, kur vietējie- Cietņi un Mīkstņi, pārtiek no savas saules. Diemžēl šī saule atdziest un tā enerģija nav pietiekama Cietņu pabarošanai. Un viņiem draud izmiršana. Vismaz tā domā kādas Mīkstņu triādes emocione Dua. Viņa, dzīvojot un saplūstot ar pārējiem abiem triādes locekļiem- racionāli un paterni, pamazām saprot, ka viņu pasaulei draud briesmas un tā ir jāglābj- jāaptur Sūknis.

3.daļa ”…cīnās veltīgi?”- notikumi risinās pārdesmit gadus vēlāk uz Mēness, kur kolonizatori jau uzbūvējuši savu pilsētu un izaudzinājuši jau vairākas luniešu paaudzes. Tā kā uz Mēness nav Sūkņa un viņiem jāiztiek ar saules baterijām, un vēl visu laiku jāpacieš Zemes iedzīvotāju kundzība, luniešiem nav īpaši labas attiecības ar Zemes iedzīvotājiem. Viņi vēlas ko labāku, bet, lai arī uz Mēness ir teju vai visi gudrākie cilvēces prāti, viņiem pietrūkst spēju pabeigt savu nodomu.

Visas trīs daļas savā starpā saistās nedaudz- cik nu apskatot Sūkņa lietderīgumu, enerģijas jautājumu un dažas personālijas.
Lai arī stāstā dažviet ir jūtams tāds sauss piegājiens, kopumā tas ir sevī ievelkošs un joprojām aktuāls- cilvēces vēlme pēc komforta ir daudz lielāka nekā apzināšanās, ka ar šo komfortu zāģē savu zaru. Jo tas (gals un beigas) ir tālu un mani tas neskars. Ja skars, tad ātri un nesāpīgi.
Interesanta bija stāsta erotiskā puse- otrajā daļā triādes saplūšana bija tāds mazs grupņiks, kur divi puikas čubinās ap meiteni. Jā, viņi bija tādi šķidri gāzveida subjekti, bet tomēr. Nedaudz tas erotiskums turpinājās arī trešajā daļā, kur lunieši staigā apkārt pliki un nabaga zemietim, kurš tur ieradies, jālūr uz koniskajiem Selēnas pupiem un visu laiku jāsaņem mājieni, kuri tomēr nav mājieni. Gala beigās, gravitācija uz Mēness īsti neļauj izvērsties un puikam būs vien jāpietiek ar mākslīgo apaugļošanu.

Ja kāds ir lasījis sen vai nav lasījis vispār (kā es), tad nevajag baidīties no grāmatas cienījamā vecuma vai bērnības iespaidu bojāšanas- šo droši var pārlasīt tagad un tikpat droši varēs pārlasīt vēl pēc pārdesmit gadiem. Protams, ja vien kāds Sūknis pa to laiku te nebūs uztaisījis kvazāru.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.