Nosaukums: No medniekiem un zvejniekiem līdz lopkopjiem un zemkopjiem.
Autors: Andrejs Vasks
Izdevniecība: Zinātne
Gads: 2015
LPP: 184

Par grāmatu-
Grāmatā aprakstīts Latvijas aizvēstures senākais posms- no pirmo cilvēku ienākšanas kā ziemeļbriežu medniekiem, līdz nometināšanai uz dzīvi un pārejai uz ražojošu saimniekošanu.

Skolā vēsture nebija mans mīļākais priekšmets- mācīties jau mācījos, bet tāds entuziasms un vēlme parakties dziļāk ne tuvu nebija. Bet tagad kaut kā velk uzzināt un lasīt visu ko vēsturisku. Laikam vecums tāds. Interesanti, kā būtu bijis skolas laikā, ja man tad būtu ”atvērušās” vēstures zināšanu vēlmes?

Autors ar sevi grāmatā neiepazīstiāja, bet kā var noprast no teksta- ilggadīgs Latvijas Universitātes mācībspēks un grāmatas pamatā ir lekciju pieraksti, kurus papildina jaunākie dati akmens un bronzas laikmeta arheoloģijā un attēli no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja arhīva.
Grāmatā ir aplūkots posms Latvijas vēsturē no 10500. līdz 1.g.pr.Kr. Te uzreiz prasītos neliela atkāpe- mani tas ”pr.Kr.” un ”p.Kr.” mulsināja. Likās, ka zinātniskos darbos izmanto ”mūsu ēru”, ne Kristu, bet ja jau autors izvēlējās šādu pierakstu, tad jārespektē vien ir.

Grāmatā ir trīs lielās nodaļas, kurās aprakstīta pirmo cilvēku ienākšana Latvijas teritorijā pēc ledāju atkāpšanās, viņu pakāpeniska apmešanās uz vietas, kļūstot par augu vācējiem, medniekiem, zvejniekiem, līdz pamazām šie cilvēki kļūst par lopkopjiem un zemkopjiem.
Aplūkotas arī viņu sadzīves jautājumi- sakari savā starpā, maiņas darījumi, kultūra un etniskās problēmas.

Grāmatu izrāvu pāris piegājienos un tas nav tikai tāpēc, ka tā ir salīdzinoši plāna- te noteicošais bija paša interese un grāmatas spēja šo interesi noturēt. Dažbrīd prasījās turpinājums kādai nodaļai, bet saprotu- viss, kas bija jāpaska, bija izlasāms. Papildinājumi nez vai ko vairāk par hipotēzēm varētu pienest. Attēli un shēmas labi papildināja tekstu.
Kopumā varu teikt, ka izlasīju ļoti labu vēstures grāmatu par Latvijas senāko posmu. Tagad vajadzētu sameklēt turpinājumu- kādu grāmatu, kas stāsta par nākamo posmu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.