Oriģinālnosaukums: Patriots Day
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/ Spriedzes
Režisors: Pīters Bergs
Lomās: Marks Valbergs, John Goodman, J.K. Simmons, Kevin Bacon, Michelle Monaghan
Gads: 2016

Par filmu-
2013.gada 15.aprīlī, Bostonas maratona laikā, sprāga divi paštaisīti spridzekļi, nogalinot un ievainojot vairākus cilvēkus. FIB un vietējā policija nekavējoties sāka meklēt iespējamos organizētājus un ātri vien tika uz pēdām brāļiem Carnajeviem. Teroristu meklēšanā iesaistījās tūkstošiem kārtībsargi un uz laiku pat tika slēgta pilsēta.

Ir interesanti paskatīties uz tādiem darbiem, kurus pats esi nosacīti piedzīvojis- skatoties tālrāža ekrānā vai aktīvi lasot par to internetā. Tā teikt- tas notika tavā laikā. Tāpēc arī šoreiz izvēle krita uz filmu ”Patriotu diena”- par Bostonas maratona spridzināšanu pirms četriem gadiem. Protams, vienmēr pastāv iespēja, ka redzēsi nevis stāstu par tiem notikumiem, bet mazliet pārglorificētus personāžus un pārsaldinātu vēstījumu, kuros stāsts būs atstāts kā bezmaksas pielikums.

Tomijs Saunders ir mazliet nogrēkojies policists un kā sodu viņš saņēmis patrulēšanu ielās un kārtības uzraudzīšanu Bostonas maratonā. Pēc maratona, ja nesavārīs vēl kādus mēslus, viņš tiks atjaunots savā amatā.
Mirklī, kad nogranda abi sprādzieni, Tomijs bija palīdzības organizēšanas pirmajās rindās. Arī vēlāk, kad vajadzēja palīdzēt FIB restaurēt notikumu gaitu, Tomija palīdzība bija ļoti noderīga. Tāpat viņš, sevi nesaudzējot, patrulēja un meklēja abus teroristus.
Pateicoties Tomija un citu likumsargu aktīvai rīcībai, abi brāļi Carnajevi tika notverti.

Tā kā notikumu gaita ir zināma, tad nav jāuztraucas par priekščukstēšanu, un var spēlēt ar atklātām kārtīm. Tāpat arī skatītājam šī zināmā notikumu gaita nemaisīja skatītprieku- zinot ar ko viss beidzās, tāpat bija interesanti uzzināt kā viss notika. Tas, ka daļa būs varonīgāka un otra daļa būs muļķīgāka, tas jau bija skaidrs sākumā. Tas pieder pie lietas. Un skaidrs, ka teroristus nevarēja rādīt labākā gaismā. Vienkārši- viņi to nebija pelnījuši.

Mazliet gan likās, ka ar šaudīšanos beigu cēlienā viņi bija pavirši- likās tāds pliks trokšņu šovs, kurā skatītājam ir jāspiež ciet ausis un nav jādomā, ka pārāk jau nepārliecinoši izskatās. Tikpat nepārliecinoši izskatījās tā epizode, kur galvenais tēls krata sirdi savam kolēģim. Kaut vai tāpēc, ka īsti nelīmējās ar filmu.
Savelkot visu redzēto un izbaudīto, var teikt, ka sanācis pieklājīgi labs dokumentāli māksliniecisks kino. Būs interesanti gan tiem, kuri aktīvi sekoja notikumiem Bostonā, gan tiem, kuriem šis terorakts ir jaunums.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.