Oriģinālnosaukums: L’odyssée
Valsts: Francija
Žanrs: Biogrāfiska
Režisors: Jérôme Salle
Lomās: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou, Laurent Lucas, Chloe Hirschman
Gads: 2016

Par filmu-
Biogrāfiska filma par franču okeanogrāfu, filmu veidotāju, akvalanga izgudrotāju un zemūdens dzīļu pētnieku Žaku Īvu Kusto.

Bērnībā un jaunībā aizrāva dokumentālais seriāls ”Kusto komandas zemūdens odiseja” (ceru, ka pareizi atcerējos nosaukumu). Skatījos kā vīri sarkanajās cepurītēs ar kuģi braukā pa jūrām un okeāniem, nirst zemūdens un filmē tur mītošo floru un faunu.
Skaidrs, ka filmu par komandoru Kusto nedrīkstēja laist garām.

Pateicoties savam izgudrojumam, Žaks Īvs Kusto iegādājas māju gleznainā vietā un liekas, ka viņš varētu mierīgi dzīvot un baudīt pasakainus saulrietus. Bet ne viņam, ne viņa sievai šāda dzīve neliekas piemērota un viņi nolemj ieguldīt visu savu naudu vecā mīnu tralerī un pārveidot to par okeānu izpētes kuģi. Pamazām tiek nokomplektēta arī komanda, atrasti sponsori un var doties ceļā. Tā kā sponsori prasa savu, tad Kusto nepieciešams ”atstrādāt” viņu naudu- jāveic zemūdens dzīļu izpēte, jāveido filmas.
Pamazām arī samilzt konflikti- ar vecāko dēlu, sievu, sponsoriem. Rodas naudas grūtības un ilgi būvētie sapņi grūst. Brauciens uz Antarktīdu visu maina- Kusto komanda mainās un sponsoru diktētas ekspedīcijas kļūst par dabas sargātājiem un ekoloģijas sludinātājiem.

Ar interesi gaidīju kā filmas veidotāji ieliks divās stundās to, ko Žaks Īvs Kusto paveicis- viņa ceļojumi, idejas, piedzīvotais un redzētais zem ūdens. Bet izrādās, ka šī filma nav tik daudz par Kusto veikumu, kā par pašu cilvēku. No dokumentālā seriāla likās, ka viņš ir tāds kalsns un smaidīgs večuks, kurš visiem patīk un viss viņam patīk. Izrādās, ka dzīvē viss ir daudz savādāk. Nu labi- kalsns viņš bija. Bet bija arī brunču mednieks, avantūrists, godkārīgs, valdonīgs. Sāpinājis gan sievu, gan dēlu.
Jāsaka, ka tēls manās acīs izmainījās, bet tas nekļuva ne sliktāks, ne labāks. Filma to nesabojāja, vienīgi padarīja cilvēcīgāku. Par to paldies.

Protams, neiztrūka arī krāšņu dabas skatu- sākot ar zemūdens plašumiem un haizivju bara tuvplāniem, vētrām un Antarktīdas ledājiem. Labs stāsts par to, kā daba izveidoja diženu cilvēku.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.