Oriģinālnosaukums: Oblivion
Valsts: ASV
Žanrs: Fantastika/Grāvējs
Režisors: Joseph Kosinski
Lomās: Tom Cruise, Morgan Freemann, Olga Kurylenko, Nikolaj Coster-Waldau, Andrea Riseborough
Gads: 2013

Par filmu-
Cīņa ar citplanētiešu iebrucējiem bija sīva. Karu cilvēki uzvarēja, bet cena bija ļoti dārga- Zeme ir gandrīz iznīcināta un viņi šobrīd gaida komandu, kad varēs doties pārējiem cilvēkiem līdzi kosmosā.

Pēc noskatīšanās pārņēma divējādas sajūtas. Varbūt pat trejādas. It kā no filmas pārāk neko negaidīju un jāsaka- nesagaidīju ar. Jā, bija ļoti krāšņa. Jā, postakopoliptiskā vide bija vienmuļa, bet tajā pat laikā diezgan izsmeļoša. Jā doma nebija tā svaigākā, bet pienācīgi pasniegta….

Ik pa laikam acu priekšā nozibēja- kaut kur šo jau redzēju (taisni vai nagi niez pateikt, ka redzētais ir no Wall-e), bet nevarētu teikt, ka redzētais neuzrunātu.

Uzrunāja pati ideja, ka ne viss ko tu redzi un domā ir tas, ko tu redzi un domā. Un izskaidrojums var nākt pašā negaidītākajā mirklī un ne vienmēr tu to esi gatavs pieņemt.

Filma nav tīra fantastika ar nākotnes šaujamieroču darbināšana. Tur ir padomāts gan par nelielu detektīvu, gan par romantiku, gan arī drāmu. Tā, lai ir kur piesiet gan aci, gan sirdi.

Pati sižeta līnija ieintriģēja jau no filmas sākumposma un jautājums- ko gan viņi būs sagatavojuši uz beigām?, mocīja visu laiku. Un tas priecē. Priecē, ka vari gan just līdzi uz ekrāna notiekošajam un pie reizes mēģinās uzminēt no kurienes vēji pūš. Žetons, ja izdosies.

Protams, kārtējo reizi pārliecināmies, ka cilvēks tomēr ir radinieks žurkām- noslēpties tumšā alā un neizmantot savas zināšanas lielākiem darbiem (tanki un lielgabali galīgi kirdik?). Un gaidīt, kad izkritīs džokers.

Noteikti, ka pieaugušo pasaku tīrasiņu skatītāji varētu ieslīgt daudz dziļākos un apcerīgākos prātojumos un salīdzinājumos. Man pietiek ar to, ka esmu atjauninājis savu noskatīto fantastikas sarakstiņu ar gaumīgi pasniegtu filmu.

P.S.
Tomam Krūzam vajadzētu pavērot kādu savu amerikāņu vārdadienu kalendāru, jo kaut kā viņš kritis uz tiem ”Džekiem”- pēdējās trīs filmas viņš tāds džekisks

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.