Oriģinālnosaukums: Ben X
Valsts: Nēderlande/ Beļģija
Žanrs: Drāma
Režisors: Nic Balthazar
Lomās: Marijke Pinoy, Greg Timmermans, Cesar De Sutter, Gilles De Schrijver, Bavo Smets
Gads: 2007

Par filmu-
Bens, kuram ir autisms, iet parastā skolā un it kā no ārpuses viss ir kārtībā. Bet skolā zēns cieš no savu klasesbiedru pārdarījumiem un vienīgais, kur viņš jūtas labi ir datorspēle.
Spēļu pasaulē viņš ir varens, spēcīgs un neviens viņa nevar izdarīt pāri. Bens jau tik tālu ir iegrimis spēlē, ka viņa reālā pasaulē un spēļu pasaulē nav robežu.

Šī nu ir viena filma, kas griež līdz kaulam. Tā pamatīgi, dziļi un sāpīgi. Tā, lai visu emociju gamma izlītu laukā. Katrā ziņā, ja vien neesi koka klucis, tad spēcīgas pēcskatīšanās emocijas būs garantētas.
Šo filmu izvēlējos, lai papildinātu savu mazliet iesaldēto kinoglobusu– un ne mirkli izvēle nebija jānožēlo. Pat vairāk- droši varu ieteikt to noskatīties visiem un ikvienam. Pieļauju domu, ka Nika Baltazara (tā paša, kas režisors) grāmata ”Klusums- tas ir viss, ko viņš saka” (latviskojums mans) tik ātri latviski neiznāks un tad vismaz ir iespēja paskatīties filmu.

Filma ”Ben X” lieliski parādīja Bena pasauli- kā viņš to uztver, kā jūtas. Kā viņš to sapludina kopā ar savu datordzīvi. Sapludina ar savu, paša radīto tēlu, kas var darīt tik daudzas lietas, par ko īstais Bens pat neuzdrošinās sapņot.

Ja pats sākums nesola neko īpašu un vairāk liekas, ka nu tik būs no ķēdes norāvies autists, tad īstenībā ir daudz, daudz savādāk. Jo, kā filmā izskanēja: ”Ne jau Benam ir problēmas, ka viņam ir autisms. Mums, pārējiem ir problēmas, ka Bens ir tāds”. Ja kādam šīs problēmas izpaužas asāk (sist, pazemot), tad citiem tās ir gandrīz tikpat izteiktas (piebalsot, neievērot pārdarījumus, izlikties)….

Un vienu brīdi jau ir par vēlu. Un ja ir par vēlu, tad var notikt neatgriezeniskais… Lai Benam būtu vieglāk īstenot savu plānu, tad viņam palīgā steidz viena meitene. Tā pati, ar kuru viņš neskaitāmas stundas pavada datorspēlē. Kuru viņš nav redzējis dzīvē, bet kā meitene saka- kāds esi spēlē, tāds esi arī dzīvē.

Ko lai saka par plānu? Tas bija spīdošs. Izdevās uz visiem 100 un vēl pāri palika. Ko lai saka par meiteni? Nūū… to varam pārrunāt pēc noskatīšanās.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.