13_Sins

Oriģinālnosaukums: 13 Sins
Valsts: ASV
Žanrs: Šausmas/Spriedzes
Režisors: Daniel Stamm
Lomās: Mark Webber, Devon Graye, Tom Bower, Rutina Wesley, Ron Perlman, Pruitt Taylor Vince
Gads: 2014

Par filmu-
Eliotam neveicas- kredīti spiež, no darba atlaiž, aprūpējams brālis un tēvs, kurš neieredz savu topošo vedeklu, bet taisās pārvākties pie viņiem. Ja vien būtu nauda…. Līdz vienā brīdī viņam iezvanās tālrunis un piedāvā piedalīties Spēlē.

13_Sins
Izdzirdēju par filmu un man uzreiz atausa galvā grāmata [geim], kuru nesen lasīju. Grāmata patika. Nospriedu, ka patiks arī filma. Tā kā amerikāņi kārtējo reizi izmantojuši jau esošu šablonu, šoreiz no taizemiešiem (2006.gadā izlaisto- 13: Game of Death/ 13 game sayawng), tad nolēmu vispirms iepazīties ar oriģinālu. Mēģināju, bet nesanāca- pārāk jau nu … taizemisks tas bija. Tāpēc pārgāju pie amerikāņiem.

13_Sins

Eliots ir parasts sīks darbonītis, kuru neviens īpaši neciena un neievēro. Bet viņš cenšas, jo darbs nozīmē naudu, kas vajadzīga kopdzīves uzsākšanai, rēķiniem, brāļa aprūpei. Bet naudas vienmēr ir par maz. Un vēl priekšniecība viņu izmet uz ielas. Tāpēc, lai ar neticību, tomēr ar prieku tiek saņemts zvans no nepazīstama spēles vadītāja, kas viņam piedāvā iespēju piedalīties Spēlē. Noteikumi pavisam vienkārši – mēs tev pasakām, kas jādara un tu to izdari. Par veiksmīgi paveikto uzdevumu saņemsi naudu. Sākumā uzdevumi vienkārši un arī samaksa neliela. Vēlāk cipari kļūst iespaidīgāki. Viss beidzas ar trīspadsmito uzdevumu un vairākiem miljoniem kontā.

13_Sins

Un tad nu sākas sacīkste- cik tālu cilvēks gatavs iet! Protams, nosist un apēst mušu nav grūti. Arī mironi aizvilkt uz kafejnīcu nav liela bēda (bija diezgan amizants skats). Bet ko darīt ar elektrisko zāģi un dzīvu cilvēku? Kas tur ko jautāt- griežam roku nost. Jo tā prasa Spēles vadītājs.

13_Sins

Bija vēl daži uzdevumi, kuri nepavisam neuzlabo apetīti (nez ko gan nozīmē novilkta trose pāri motobraucēju ceļam?) un tie visi tika arī uzskatāmi parādīti. Tā, ar pilnu plānu, nevis tikai dažas ketčupa sprikstis. Līdz ar to jābrīdina- filma nav priekš vājiem kuņģiem.

Gribētos jau teikt, ka filma epizodiski labi nostrādāja- gan tie šaušalīgie skati, gan pāris smieklīgie momenti, gan ideja par senāk notikušajiem nedarbiem un slepkavībām (tai skaitā Kenedija slepkavību). Bet pietrūka nobeigtības sajūtas. Tā beigu fāze likās pārlieku samocīta un pievilkta aiz matiem. Varēja (un vajadzēja) iepīt vairāk dramatismu. Kas zina, varbūt tad varētu pat ieteikt kādam noskatīties. Šobrīd tikai tiem, kuri panes asinis un ir neziņā cik tālu cilvēks var iet dēļ naudas un spēles.
Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.