Šāds, virsrakstā paustais vēstījums, man iešāvās galvā, kad šodien ap 14:00 stāvēju satiksmes sablīvējumā Rīgā uz Valdemāra un Raiņa bulvāra stūra. Proti, dažiem izdodas lēni braucošā auto plūsmā radīt citiem (un sev ar droši vien) papildus stresu, bet tas, ka nemāk vai negrib pienācīgi uzvesties. Un tas liek domāt, ka ir jāmāca.

Pats stāsts jau nav ar nekādu dižo vērienu, bet tomēr.

Raiņa bulvāris slēgts (kaut kāda iemesla dēļ nelaiž iekšā auto) un viens vīriņš no Rīgas satiksmes (laikam) zaļā vestē nepaguris mēģina regulēt lielo autobusu apgriešanos krustojumā. Viņam piepalīdz divi policisti.

It kā jau nekas īpašs- iznāk abi policisti krustojumā un abi paceļ roku augšā. It kā visam jābūt skaidram, bet… bet tomēr nē. Tā kā autovadītājiem bija zaļais, tad daži izdomāja, ka jābrauc (ielīda krustojumā), neskatoties, ka vīriņi ar zaļajām vestēm jau tur atrodas un rokas pacēluši.

Kamēr satiksmes vīriņš ar rāciju un žestiem griež apkārt autobusus, tikmēr zaļais iedegās gājējiem. Un ko gājējs? Protams, soļo pāri. Neskatoties uz policista izbrīnīto skatienu un pacelto roku gaisā.

Jā, nedaudz vēlāk policisti rokas nolaida, bet fakts jau nepazuda- masveida noteikumu pārkāpšana, kas, spriežot pēc gājēju ģīmjiem, nemaz netika apjēgta.

Ja vēl gājēju iešana pāri krustojumam pie aizliegtā signāla bija saprotama (skolā satiksmes noteikumus nemāca un ja jau ir gājējs, tad varētu nebūt arī zināšanas par satiksmes noteikumiem), tad nesaprotama bija kāda indivīda pīpināšana, tā cenšoties izrādīt savu nepatiku, ka policists nelaiž tālāk satiksmi (nav joka lieta apgriezties lielajam garmoškas autobusam ierobežotā vietā). Mistiski neizprotama rīcība.

It kā jau bija sastrēgums un neparedzēti apstākļi, kuriem it kā vajadzētu motivēt visus uz vienotu un prātīgu rīcību, lai sarežģītākā situācijā visi tiktu pēc iespējas vieglāk un ātrāk cauri. Bet vienai daļai kaut kā nesanāca.
Nešaubos, ka pat viena mācību stunda nedēļā šo situāciju būtiski uzlabotu. Vismaz skolnieku vidū. Vēlāk jau viņi savus vecākus un opīšus ieregulēs.

62. Satiksmes regulētāju signāliem ir šāda nozīme:

62.3. roka pacelta augšā – transportlīdzekļiem braukt un gājējiem brauktuvi šķērsot aizliegts, izņemot šo noteikumu 65.punktā minētos gadījumus.