Oriģinālnosaukums: Taboo
Valsts: Lielbritānija
Žanrs: Drāma/ Mistērija
Lomās: Tom Hardy, David Hayman, Jonathan Pryce, Oona Chaplin, Edward Hogg, Franka Potente
Gads: 2017

Par filmu-
Uz sava tēva bērēm ierodas Džeims Deleinijs, kura ilgā prombūtne bija par iemeslu viņa uzskatīšanai par mirušu. Džeimsa ierašanās sagāž visu ar kājām gaisā, jo tieši viņš tagad, pēc tēva nāves, kļūst par īpašnieku Nutkas salai, kura ir ļoti svarīga gan amerikāņiem, gan Lielbritānijas karalim, gan ļoti varenai Austrumindijas kompānijai.

Seriāls ”Taboo” uzrunāja tieši ar savu drūmo un tumšo noskaņu, kas solīja misticisma un nežēlības pilnas astoņas sērijas. Jo skaidrs, ka pazudušā dēla atgriešanās un traucēšana trim vareniem pretiniekiem nav paveicama ar parastām metodēm. Protams, ja nodoms ir ne tikai traucēt, bet arī palikt dzīvam.

Džeimsa ierašanās bija pārsteigums visiem. Īpaši nepatīkams tas bija viņas pusmāsas vīram, kuram mantojums būtu pavēris iespēju labi nopelnīt pārdodot nelielo Nutkas salu, kura atrodas tieši uz Kanādas un ASV robežas un ir svarīgs punkts ne tikai militārajā konfliktā, bet arī tirdzniecībā.
Bet Džeimsam ir savi plāni, kurus nespēj ietekmēt ne karalis, ne Austrumindijas kompānija, ne arī amerikāņi. Viņiem visiem Džeimss ir kā suņanagla pakaļā, bet visi viņu pūliņi atbrīvoties no viņa cieš nelaimi. Un skaidrs, ka pamazām Džeimsam sāk piedēvēt maģiskas spējas, kuras viņš ieguvis ilgās prombūtnes laikā Āfrikā.
Ar saviem palīgiem Džeimss pacietīgi virza notikumus tā, lai paveiktu to, kā dēļ bija ieradies.

Seriāla pirmās sezonas pirmā puse bija daudzsološāka nekā noslēgums. Un tas nav tikai tāpēc, ka te liela daļa vainas ir gaidīšanai un cerībām- nu tik būs, nu tik rādīs! Pārsteigs un iepriecinās! Un, ja gaidīšana neattaisnojas pilnā mērā, tad metam ar roku. Nē, te patiešām sākumā bija tāds noslēpumainības plīvurs un mistiska aura- ko gan puika būs samācījies Āfrikā un kādi viņam ir plāni ar salu un tās tīkotājiem?

Un te pēdējās trīs sērijās (vai četrās) seriāla veidotāji nolēma paspēlēt Holmsu! Vai parādīt, ka Džeimss Āfrikā iemācījies spēlēt šahu un skaidri zina vismaz sešpadsmit gājienus uz priekšu. Ne miņas no mistiskā Deleinija mantinieka un Nutkas salas saimnieka. Tālāk ir vienkārša un brutāla pretinieku apspēlēšana paredzot visus gājienus un uzzinot visu, ko vien var un nevar uzzināt. Lai arī pretiniekiem netrūkst ne naudas, ne spiegu, viņi nekautrējas spēlēt ar kreiso roku un stūrgalvīgi nenovērtē pretinieku. Tas mazliet traucēja. Un mazliet arī nosita apetīti nākamajai sezonai. Vismaz pagaidām tāda tiek solīta. Redzēs vai pietiks patikšana to gaidīt. Kā seriāls ”Taboo” nav slikts, bet kaut kā tā sākotnējā vēsts izšķīda pliku konfliktu attēlojumā.

Seriāla 1.sezonas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.