Oriģinālnosaukums: Mindhunter
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma/ Spriedzes
Lomās: Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith
Gads: 2017

Par seriālu-
Septiņdesmito gadu beigās jauns FIB darbinieks pēc savas iniciatīvas sāk pētīt nežēlīgo noziedznieku motīvus un domas. Viņš apmeklē šos noziedzniekus cietumos un iztaujā viņus par domām, izjūtām un motīviem. Šādi viņš cer atrast universālu līdzekli, kur meklēt kādu padomu, kad izmeklēšana nonākusi strupceļā.
Tā kā viņam izdodas savu teoriju pierādīt praksē, FIB izveido īpašu nodaļu.
Tagad viņiem ir jādomā, kā šajos datos atrast ko derīgu un likumsakarīgu.

Lai arī šis seriāls ir pelnījis vismaz pāris lappuses sajūsmas pilnus tekstus, es tomēr mēģināšu koncentrētā veidā, nonivelējot visu līdz vienkāršiem un šabloniskiem tekstiem, pateikt cik tas, ko redzēju šajās desmit sērijās, bija grandiozs.
Vēl tik piebildīšu, ka seriāls būvēts uz patiesiem notikumiem, kuri, savukārt, ņemti no grāmatas.

Septiņdessmito gadu beigās FIB sāk strādāt jauns darbinieks Holdens Fords, kurš ātri vien sev atrod nišu- viņš sāk meklēt likumsakarības, kur to sākotnēji šķietami nemaz nav- zvērīgu slepkavu noziegumos. Sākotnēji viņu piekomandē pieredzējušākam kolēģim Bilam Tenčam un vēlāk viņi abi braukdami pa valsti apmeklē arī stingra režīma cietumus, kur ieslodzīti zvērīgas slepkavības pastrādājuši noziedznieki. Sarunās ar tiem, abi FIB darbinieki cer atrast sakarības un loģiku maniaku rīcībā.
Pēc neilga brīža FIB viņiem piešķir gan finansējumu, gan konsultanti. Un tam ir pamats- balstoties uz saviem pieņēmumiem un zināšanām, kuras nākušas no šīm sarunām, viņi var dzīvē pielietot to, ko viņiem atklājuši slepkavas un atklāt noziegumus, kuros vietējā policija nonākusi strupceļos.

Likās- kas gan te īpašs? Kārtējais detektīvs, kur labie puiši ķer sliktos. Un miers virs zemes. Ne tuvu! Tie pāris trīs sliktie puiši neskaitās. Te āķis slēpjas tajā, ka soli pa solītim ir iespēja sekot kā tiek būvēti portreti, kā paredzēta rīcība un motīvi, kā mēģina atkost ”cietos riekstus”. Pārliecinoši, ticami un tik ļoti visā ievelkoši, ka jāapmāna dienas plāni, lai tiktu pie jaunas devas (lasi sērijas) noskatīšanās.

Pat nezinu, ko lai saka par personāžiem- tie visi tiek parādīti un nospēlēti teicami. Bet tā īsti pieķerties abiem galvenajiem varoņiem nespēju. Jo visu laiku jūtu, ka tiek spēlētas spēlītes- it kā abi labi, bet metodes un dzīves filozofija tik ļoti atšķiras, ka dažreiz nevari saprast, kura pusē esi. Un vai vispār kāda pusē jābūt. Abiem darbs patīk, bet kaut kādā mērā tas tik ļoti ietekmē viņu pašu dzīves, ka īsti nesaproti vai viņi medī to saprātu neprātā, vai neprāts medī viņus?

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

P.S.
Lai arī vēl neatradu paziņojumu par otrās sezonas laišanu gaisā, viss liecina, ka tāda būs. Kā nekā pēdējā sērijā viens onkulis tikai nosvilināja papīrus…