Pēdējā laikā aizvien vairāk televīziju ekrānos parādās raidījumi, kuros ir iespējams piedalīties skatītājiem ar saviem mobilajiem tālruņiem. Shēma ir vienkārša- atbildi ar īsziņu uz ekrānā redzamo jautājumu. It kā nekas traks nav, jo raidījumiem vajag gan dalībniekus, gan publiku. Trakums ir tie, atvainojos par izteicienu- stulbie jautājumi! Kurš ”intelektuālis” izdomā tik infantilus jautājumus ar tik infantiliem atbilžu variantiem? Negribu nevienu televīzijas kompāniju aizvainot, tāpēc necitēšu tos jautājumus, bet gan jau liela skatītāju daļa tādus būs pamanījuši savos TV ekrānos. Un nez vai kādam bija jādomā ilgāk par pāris sekundēm, lai uz to atbildētu.

Var jau iedomāties televīzijas kompāniju domu- dalībniekus vajag, studijā skatītājus vajag, tāpēc uzliekam vieglu (stulbu) jautājumu ar iespēju kļūdīties 0,01%. Un visam vēl klāt cenu par īsziņu (simbolisku – zem Ls0,5). Ja būtu jāatbild uz pārāk gudru jautājumu, tad tauta nevarētu atbildēt- daļa nobītos, daļai būtu slinkums meklēt, daļai pieaugtu mazvērtības komplekss… tāpēc liekam negudru jautājumu un tik pat negudru atbildi. Nevar taču pieļaut iespēju, ka nākošajam raidījumam nav dalībnieku!

Vai tiešām rezultāts būtu tāds, ka samazinātos dalībnieku skaits? Šaubos, jo tautai patīk gozēties kameru priekšā un tiks pieņemts attiecīgs pasākumu kopums, kā rezultātā pareizā atbilde būs atrasta un nosūtīta. Kāds būtu ieguvums? Man liekas, ka reitingi tikai celtos- būtu prestižāk atrasties raidījumā, kurā atlase ir smagāka. Tas būtu savā ziņā pierādījums, tam, ka dalībnieks ir gudrs/centīgs/saprātīgs utml. Un vai tad maz būs tādu, kuri negribētu televīzijā izskatīties gudriem?

Protams, daļa TV raidījumu ir tā veidoti, lai dalībniekiem/publikai nav jādemonstrē savi smadzenes muskuļi- spēj tikai uzminēt, uzgriezt, paripināt, salasīt utt. To arī mērkaķiem cirkā var iemācīt ne pārāk ilgā laika periodā. Tiem var adresēt arī ne tik smagus jautājumus. Bet ir arī tādi ”šovi”, kuros jādomā ne tikai ar smadzenēm, bet jāliek domāt arī kājas īkšķim, lai varētu atcerēties/izdomāt/atrast atbildi. Šajos raidījumos gan prasītos ”niknāki” jautājumi, lai potenciālie dalībnieki pasvīst pareizās atbildes meklēšanā. Un līdz ar to man, kā skatītājam, būtu interesantāk skatīties raidījumu, kurā dalībnieki gandrīz ir tikuši līdz finālam un likmes ir augstākas. Nevis jau n-to reizi vienā raidījumā skatīties/klausīties atlases tipa iesildošos jautājumus.

Varbūt vispār nevajag to simbolisko atlases jautājumus? Aizpildi internetā anketu, pazvani un piesaki savu kandidatūru, aizbrauc uz studiju un piesakies… Ak, jā- īsziņa bija par simbolisku cenu (nevar taču zaudēt simbolisku daļu ienākumu)! Varbūt tad var aizsūtīt īsziņu ar simbolisku tekstu? Būtība taču nemainās, tikai tad televīzijām nevajadzēs demonstrēt, ka meklē simboliskus dalībniekus, bet gan cienīgus pretiniekus.