Markess

Nosaukums: Atmiņas par manām skumjajām maukām.
Autors: Gabriels Garsija Markess
Izdevniecība: Atēna
Gads: 2006
LPP: 119

Par grāmatu-
Viņš dzīves nogalē gribēja sevi iepriecināt ar kaut ko aizmirstu, neierastu, jaunu. Viņš pasūtīja sev jaunavu.

Apmēram tā arī viss sākās- ne vairāk un ne mazāk. Ne ar gariem ievadiem un plašiem apcerējumiem kāpēc un vai tā drīkst. Vienkārši viss sākas ar ”Deviņdesmitajā dzīves gadā es gribēju sev uzdāvināt kvēlu mīlas nakti ar pusaugu jaunavu”.

Tālāk jau viss vienkārši- večuks piezvana savai senai draudzenei- prieka nama saimniecei, un pasaka savu vajadzību. Tālāk jau viss notiekas kā romantiskā filmā- onka satiek jaunavu un …. iemīlas. Jā, viss ir tik vienkārši.
Nē, vispār nav gan! Vēl ir vieta gan kādai nāvei, kādai greizsirdībai, kādai bēdai un publicista atdzimšanai. Un tas viss ir pasniegts patiešām interesantā un saistošā veidā, izvairoties no jebkādām domām par kaut ko piedauzīgu vai pārspīlētu. Jā, un tikai nieka simts ar astīti lappusēs. Un šajās lappusēs ietilpa vesels gads dzīves. Kā galvenais varonis saka- viņa vecumā gadus vairs neskaita, bet skaita minūtes.

vecums nav tas, kas kādam ir, bet gan tas, ko jūt.

Nedaudz iepriekš es prātoju ar ko gan sākt Markesu. Īsta sākšana man nebija, bet ”Atmiņas par manā skumjajām maukām” ir ļoti piemērota, lai sāktu vēlreiz iepazīt Markesu.

Tik nedomājiet neko sliktu- te nav sekss starp vecu opi un skolnieci. Te vispār jādomā vai viņš ir tik vecs un viņa tik jauna. Nekur jau tas netiek tik trekni pasvītrots.

sekss ir mierinājums, kam cilvēks nododas, kad nespēj mīlēt.

Faktiski šis ir stāsts par mīlestību, kura ir neiespējama, trausla, ievainojama, bet tajā pat laikā tik ilgi gaidīta (laikam būtu jāsaka- visu dzīvi). Tā teikt- iemīlēties nekad nav par vēlu. Pat tad, kad kaulainā klauvē pie durvīm. Lai arī šis ir pēdējais Markesa darbs, tas ir pat ļoti piemērots, lai sāktu iepazīties ar Markesa daiļradi. Domāju, ka noteikti patiks arī rūdītiem Markesa pazinējiem.

Nepārvaramais spēks, kas virza pasauli, nav vis laimīga, bet gan nelaimīga mīlestība.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.