Talajos_pilskalnos

Nosaukums: Tālajos pilskalnos
Autors: Laimonis Purs
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1981
LPP: 299

Par grāmatu
Trešā grāmata pilskalnu sērijā. Zemgaļiem ar Nameju priekšgalā izdodas padzīt no Tērvetes vācu krustnešus un ciešāka biedrošanās ar Žemaišiem Namejam paver senlolotu sapni- doties sirojumos uz vācu krustnešu tālajiem pilskalniem.


Laimoņa Pura tetraloģijas trešā grāmata ”Tālajos pilskalnos”, manuprāt, ir izdevfusies tikpat interesanta kā pirmā grāmata (Degošais pilskalns)- ir labas domas, kaujas ainas, vēstures fakti.
Ir jūtama rīcība un tāda pamatīga kustība, kas ļoti pietrūka otrajā grāmatā (Krusts virs pilskalna).

Tāpat ir pamanāmi arī personāži- ne tikai galvenie kadri Namejs ar Gunvaldi, bet arī daži labi klātpienācēji- Dzintis, žemaišu virsaiši, krīvi. Tāpat arī pamatīgāk arī jūtama atsauce uz vēsturi.

Runājot par personāžiem- triju grāmatu garumā jau sanācis tā kā mazliet pieķerties viņiem un uzvēdī mazliet skumjas par kādu sāpīgāku zaudējumu. Tāpat arī skumjas uzvēdīja pēc vāku aizvēršanas. It kā jau zināms, ka zemgaļu vēsture nav tā jautrākā padevusies, bet tāpat- žēlums, nolemtība un skumjas vēdīja no lapām. Lai arī finiša taisne jau bija tāda pacilājoši cerīga.
Pēc trešās grāmatas izlasīšanas varu teikt, ka šādi vēstures romāni ir pat ļoti derīgi- gan izklaidējoši, gan izglītojoši. Cik nu var pēc tiem spriest par vēsturi, bet vismaz gūt nelielu priekšstatu var.

Vienīgi, šīm grāmatām pietrūkst kāds nieciņš, lai varētu teikt- baigi labs! Jā, ir labi. Jā, ir interesanti! Bet pietrūkst tas krepkums, kas izpaustos gan varoņu, gan vietas detalizētākā izklāstā. Piemēram, Rāmavas svētbirzē prasījās kāda aprakstoša lappuse pa virsu, lai to vietu varētu labāk iepazīt.

Lai vai kā- autors ir veicis pamatīgu darbu sapludinot reālus vēstures faktus un personāžus ar izteiksmīgu redzējumu uz tā laika notikumiem. Par to viņam liels paldies. Nojausma saka, ka vēl lielāks paldies būs jāsaka pēc ceturtās grāmatas.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.