Nosaukums: Krusts virs pilskalna
Autors: Laimonis Purs
Izdevniecība: Valters un Rapa
Gads: 1999
LPP: 251

Par grāmatu
Otrā grāmata tetraloģijā par zemgaļu cīņām ar vācu ordeņbrāļiem, kurā Tērvetei uznākuši grūti laiki- vācu ordenis ieņēmis pili un apkārtni nopostījis, Tāpēc Namejs ir spiests līgt ar Rīgas ordeni mieru.


Otrā pilskalnu grāmata turpina ar pirmās grāmatas (pirmā grāmata- Laimonis Purs- Degošais pilskalns) noslēgumu- zemgaļu sūro ikdienu, ko viņi pieredzēja pēc ordeņa viltīgā uzbrukuma Tērvetes pilij.

Šoreiz galvenā loma ir atvēlēta vāciešiem Rīgā un Gunvaldim ar viņa jauno ģimeni Tērvetē.
Ja pirmajā grāmatā (laikam neizbēgt no salīdzināšanas) tomēr uzsvars tika likts uz zemgaļu cīņu un cerību, tad šajā grāmatā jau ir tāda kā nolemtības sajūta- ne vairs kādam roka ceļas uz kādu kauju, ne arī kāda kauja tiek aprakstīta.
Pamatā tik tāda iekšēja psiholoģiska cīņa pašiem ar sevi.

Un šoreiz arī vācieši tika parādīti. Vismaz mēģināti parādīt. Vairāk jau apstājoties tikai pie viņu domām un sarunām. Neiedziļinoties kaut kādos dziļākos aprakstos vai pamatīgākos apcerējumos. Vismaz izskatījās, ka galvenais bija parādīt, ka viņi ir. Ir ar savu plānu, nekrietnību un smalku aprēķinu.
Pietrūka dziļuma.

Jāsaka, ka visai grāmatai pietrūka dziļums. Jo nebija ne kaujas, ne dabas, ne cilvēku raksturojumu. Vairāk kā tāds virspusīgs turpinājuma ievads nākamajai daļai (laikam), kur varētu parādīties arī kaut kas no pirmās daļas zemgaļu sīkstuma un nepiekāpības, kas it kā visur spiežas laukā, bet tā īsti neparādās. Lai gan prasīties prasās.

Kā jau minēju- šoreiz galvenā loma dižā Nārvaiša mazdēlam Gunvaldim, kurš jau ir krietns karavīrs un Nameja karadraudzes vecākais. Tikai šoreiz krietnais karavīrs vairāk ir kā ģimenes cilvēks un zemes kopējs, kurš ne karo, bet gan zemi kopj, dēlus audzina un bišu dravu pārlūko. Jā, arī ar vilkiem izkaujas.

Namejs parādās labi jā pāris reizes- tā pa svētkiem un ļaužu valodās.

Kopumā varu teikt, ka grāmata patika, lai arī tā bija jūtami vājāka (lēnāka?) par pirmo daļu.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.