hobits

Nosaukums: Hobits, jeb Turp un atpakaļ
Autors: Džons Ronalds Rūels Tolkīns
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2002
LPP: 310

Par grāmatu
Hobits Bilbo Bagins par visu vairāk pasaulē mīl mieru un ērtības- viņš var stundām gatavot sev ēdienu, ēst un sēdēt uz sliekšņa kūpinot pīpi. Bet kādu dienu pie viņa ierodas burvis Gandalfs un drīz pēc tam arī trīspadsmit rūķi. Viņiem drīz jādodas tālā un bīstamā ceļojumā uz Vientuļo kalnu pie pūķa Smoga.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata Hobits jeb Turp un atpakaļ.


Hobitu es savā 2013.gada lasāmajā sarakstā ieliku divu iemeslu dēļ- likās, ka tā ir bērnu grāmata un bērnībā man to nenācās lasīt kā arī tāpēc, ka pirms filmas gribējās izlasīt grāmatu, lai skatīšanās būtu ar nelielu fundamentu.

Otrais iemesls (par filmu) man vēl stāv neizpildīts (grāmatai šoreiz priekšroka), bet jau tagad jākasa pakausis par filmotāju bagāto iztēli un garo lentas rulli, jo no nieka 300 lappusēm izspiest trīs garas filmas…. nu tur ir jābūt ķērienam un vērienam. Par to pārliecināšos tuvākajās dienās.

Pirmais iemesls gan jāsaka sanāca nepamatots- tā vis nav nekāda bērnu grāmata. Nu vismaz tīrā veidā. Protams, to var lasīt visi un jebkurš, bet man liekas, ka tā labāk piestāvētu pieaugušākai auditorijai.

Ja atmet visus iemeslus un priekšrakstus, tad jāsaka, ka Tolkīnam ir izdevies ļoti labs stāsts (pasaka?) par mazu, necilu vīreli, kurš spēj pierādīt, ka aiz hobita, ar klusu dzīvesveidu, var būt arī bezbailīgs ceļotājs, karotājs, kramplauzis un pat ļoti noderīgs ceļabiedrs. Jo kā gan klamzīgie rūķi būtu spējīgi tikt līdz galamērķim, ja viņu kompānijā nebūtu mazā, ņiprā hobita. Ne tikai netiktu. Viņi jau sen būtu zirnekļu apēsti vai elfu sagūstīti. Un tās nebūt nebija vienīgās briesmas šajā ceļojumā. To bija daudz. Un pūķis ne tuvu nebija pēdējās.

Grāmatiņa lasās ļoti raiti un vai ik lappusi lasītājs var mierīgi izbaudīt autora spēju pasniegt gluži vienkāršu sižetu (aizejam pie pūķa) ar labi pārdomātu pasaku pasauli un spilgtiem tēliem. Lai gan pie pēdējā droši vien liels nopelns ir lasītajai un skatītajai triloģijai par Gredzenu pavēlnieku.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.