Oriģinālnosaukums: Gold
Valsts: Austrālija
Žanrs: Spriedzes
Režisors: Anthony Hayes
Lomās: Zac Efron, Anthony Hayes, Susie Porter
Gads: 2022

Par filmu
Netālā nākotnē pasaulē viss brūk un jūk- karš, resursu trūkums un viss tam sekojošais. Kāds vīrs nolemj doties strādāt uz nomaļu vietu un šoferim viņš ir jānogādā vairāku dienu attālā braucienā. Apmēram pusceļā viņi atrod zelta rūdas gabalu, bet tas ir tik liels, ka nespēj izcelt. Vienam ir jāpaliek sargāt, bet otrs dosies pēc ekskavatora.

Šoreiz izvēle krita uz viena aktiera izrādi. Taisnības labad gan jāsaka, ka aktieri bija seši, bet kaut kas vairāk par statistu bija puse no viņiem. Pie tam viens no viņiem bija arī režisors. Laikam prāta bija ietaupīt.

Filma vēsta par netālu nākotni, kad viss ir sagājis grīstē un cilvēki staigā netīri, bēg no kara un meklē jelkādu darbu. Galvenajam varonim izdevās sarunāt darbu, bet līdz tam ir jānokļūst braucot caur tuksnešainu apvidu. Nejaušas pieturvietas laikā viņi atrod milzīgu zelta gabalu- tik lielu, ka viņi ne spēj izrakt, ne izvilkt ar automašīnu. Vienam jāpaliek sargāt, bet otram jādodas pēc ekskavatora.

Palikšana ir grūta izvēle, bet galvenais varonis apņēmies to paveikt. It kā piecas dienas nav ilgs laiks pat bez ūdens, aprīkojuma un pajumtes. Ļaunākais ienaidnieks te ir saule. Un plēsoņas, kas gaida tumsas iestāšanos. Un vēl tas, ka ceļabiedram gadījusies neparedzēta aizķeršanās…

ŠĪ bija grūta filma. Nezinu kā citiem, bet man parasti tā netīrīgā nākotne ar putekļu kārtām, ūdens trūkumu un autiņiem, kas izskatās kā no no ss.lv atrodamā vislētākā piedāvājuma, uzdzen grūtsirdību. Arī te bija jātaupa gan ūdens, gan ziepes. Bet tā lielākā grūtsirdība bija vērojama vēlāk, kad galvenais varonis sargāja zelta gabalu. Šis bija smagi. Un ne tikai viņam. Arī skatītājam te ir ko paciest- ar grūtībām var šo visu skatīties un sirds ikreiz saraujas čokurā, kad ieraugi viņa apdedzināto seju vai saproti, ka ūdens viņam iet uz beigām. Un tā nojausma, kas bija sākumā, ar katru filmas minūti kļūst spēcīgāka, līdz pienāk filmas beigu taisne….

Citreiz man patīk viena aktiera filma, bet šoreiz es atturēšos no pozitīvisma. Viss it kā bija labi- aktieri labi darīja savu darbu, gaisotne laba, filma labi parādīja dzeltenā metāla spēku, bet…bet tas smagums bija pārāk nospiedošs. Un man nepatīk, kad skatītājam šādi uzkrauj virsū. Bet tas ir individuāli. Šoreiz jāsaka kā filmās- nekā personīga!

Filmas vērtējums: 6/10
Citu filmu un seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.