Oriģinālnosaukums: School ties
Valsts: ASV
Žanrs: Drāma
Režisors: Robert Mandel
Lomās: Brendan Fraser, Matt Damon, Chris O’Donnell, Randall Batinkoff, Ben Affleck
Gads: 1992

Par filmu-
Deividam paveras ļoti laba iespēja sākt studijas prestižā skolā no kuras paveras vēl lielākas izredzes tikt prestižā augstskolā. Tā ir iespēja, kas viņa nomaļajā pilsētiņā, nav bijusi nevienam un droši vien arī ilgi nebūs. Bet Deividam ir viens noslēpums, kas tālaika sabiedrībā tam visam var pārvilkt svītru.


Liekot uzreiz kārtis galdā, teikšu, ka tas noslēpums ir gaužām prasts- Deivids ir ebrejs. Un visa tā stāsta pamatā ir viņa bailes no līdzgaitnieku attieksmes pret viņu, līdzko tas nāks gaismā un līdzgaitnieku bailes no viņa, kad tas nācis gaismā.

Līdz šī noslēpuma nākšanai gaismā viss bija brīnišķīgi- Deivids labi spēlēja futbolu, labi iekļāvās kolektīvā, iepazinās ar meiteni, bet pēc tam sākās grūtā un sūrā cīņa par izdzīvošanu augstākajās aprindās.

Lai gan tā izdzīvošana gluži traka nebija- bija dušās jāizkaujas ar Metu Deimonu un jāiztur emocionāls spiediens.

Atmosfēriski filma bija super- tā laika apģērbi, noskaņa, privātskolas sabiedrība… Gandrīz vai kā ”Sievietes smarža”, tik bez Pačīno un tango. O’Donnells gan bija, bet tādā fona lomā. Tāpat kā Bens Afleks. Laikam jau viss smagums bija uz Freizera un Deimona pleciem un abiem sanāca ļoti labi. Gan skaudība, gan nenovīdība, gan draudzība. Tik ar to niknumu gāja mazliet uzspēlētāk. Nesanāca atvērties ne vienam, ne otram, ne abiem kopā. Pat Freizera vakara stāvēšana lietū nepārliecināja.

Izskatījās, ka režisoram dikti gribējās piešķirt finiša taisnie tādu spilgtāku emocionālo fonu, bet galarezultātā sanāca pa pliekanu. Nebija slikti- stāstam ir morāle. Un pēc noskatīšanās tā morāle darbojas.

Neskatoties uz tādām mazām nepilnībām, filmu ir vērts skatīties. Stāsts nenokauj interesi ar savu moralizēšanu. Drīzāk ļauj paskatīties uz draudzības un naida trauslo robežu. Un pie reizes pavērot aktierus jaunībā un salīdzināt kā nu kuram ir veicies ar karjeru kinoindustrijā.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.