Oriģinālnosaukums: The Felon
Valsts: ASV
Žanrs: Krimināla/Drāma
Lomās: Val Kilmer, Stephen Dorff, Harold Perrineau, Sam Shepard
Režisors: Ric Roman Waugh
Gads: 2008

Par filmu-

Gādīgs ģimenes tēvs ar grandiozām nākotnes iecerēm vienā mirklī visu zaudē, kad savā mājas pagalmā nejauši nogalina zagli, kas bija ielavījies viņu mājā. Tiesa bez mazākiem sirdsapziņas pārmetumiem iesloga viņu stingra režīma cietumā, kur noteikumi ir citi un tos diktē citi cilvēki.

Situācija, kurā var atrasties gandrīz jebkurš cilvēks- tu esi uz viļņa un tev ir nākotnes plāni un vienā mirklī, tas viss sabrūk. Sabrūk, jo aizstāvot savu ģimeni, esi pārkāpis to nezināmo robežu, kur tiesībsargājošās iestādes ir ar aizvērtām acīm. Situācija, kad aizstāvot sevi un/vai savus tuvākos, pats sevi noliec zem sitiena. Un to nekad nevar zināt cik stiprs šis sitiens būs un vai tam nesekos nākamie sitieni.

Tādā pat situācijā nonāk filmas galvenais varonis, kurš ar katra amerikāņa mājās esošo beisbola rungu izslēdz savā mājā iemaldījušos zagli. Policijai un tiesai viss skaidrs- tu viņu nositi un tā kā viņš nebija apbruņots, tad vainīgs esi tu un tev jāiet uz cietumu. Tālāk jau viss iet pa ierasto taciņu- viņš ierauga, ka aiz augstām sienām eksistē pavisam cita pasaule, kur vienā pusē ir vardarbību mīloši policisti, bet otrā etniski sadalītas noziedznieku grupiņas. Tik viens ir skaidrs- vienatnē neizdzīvosi. Visam pa vidu ‘’palīdz’’ arī tas, ka nezināšanas un baiļu mākts galvenais varonis pamazām nonāk aizvien neapskaužamākā situācijā. Kā domino kauliņu rinda, arī viņa izredzes tikt ārā no šīs elles krīt lielā ātrumā un kritiens nav apturams.

Protams, lai cik arī cilvēks nebūtu garā stiprs, viņam vajag palīgus. Un palīgi ir- cits noziedznieks (V.Kilmers- diezgan neierastā, bet labi paveiktā lomā. Ar bārdu, tāds nopietns un vecīgs izskatās) un kāds tikko sācis strādāt cietuma uzraugs, kuram vecāko kolēģu izklaide vērojot un organizējot cietuma pagalmā esošos kautiņus ir nepieņemama.

Skarba filma par cietumnieku un viņu uzraugu ‘’izklaidēm’’, par nejaušu nokļūšanu sienu tajā pusē, par izdzīvošanu un nesalūšanu un par ģimeni.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.