Oriģinālnosaukums: Dens la brume
Valsts: Francija/ Kanāda
Žanrs: Trileris
Režisors: Daniel Roby
Lomās: Romain Duris, Olga Kurylenko, Fantine Harduin, Michel Robin
Gads: 2018

Par filmu-
Metjū un Annas meitai Sārai ir reta slimība- viņai jāuzturas speciālā, no ārējās vides norobežotā vidē. Abi vecāki aktīvi meklē iespējas meitai atrast labākus ārstus un zāles, lai viņa beidzot varētu iziet ārā svaigā gaisā.
Kādu dienu Parīzi satricina zemestrīce, kā rezultātā visa pilsēta, līdz pat namu augšējiem stāviem, ir pārklāta ar toksisku miglu.
Metjū un Annai ir ļoti maz laika, lai atrastu risinājumu meitas pārvietošanai uz drošāku vietu.

Kinocilvēkiem ik pa laikam uznāk untums nolaist no kātiem kādu lielu pilsētu. Rolands Emeriks neskādē arī lielākus mērogus. Šoreiz kārta Parīzei. Lai gan- nekas jau nav sagrauts, tik vien kā nedaudz ietīts miglas vālos. Un šajos vālos par izdzīvošanu cīnās kāda ģimene, kura jau tā spiesta cīnīties visu laiku- meitai Sārai ir reta slimība un vecākiem jātur viņa tādā kā stikla kupolā, lai aizsargātu pret ārējās vides iedarbību. Tur viņa mācās, ēd, guļ un sazinās ar saviem vienaudžiem, kuri ir ar tādu pat diagnozi.
Kādu dienu Parīzi, kurā dzīvo Sāra, satricina zemestrīce. Un īsi pēc tam nez no kurienes toksiska migla ātri pārņem visu pilsētu, ietīdama toksiskā gāzes mākonī visu līdz pat ēku augšējiem stāviem. Tā kā migla nedomā atkāpties, bet pat ceļas, Sāras vecākiem Metjū un Annai, ir jāizdomā plāns, kā izglābt meitu un nogādāt viņu drošā vietā kalnos, kur migla viņus neskars.

Labs ģimenes izdzīvošanas stāsts, kurš pamatvilcienos iznācis diezgan pārliecinošs un reālai dzīvei pietuvināts. Protams, bija arī lieka emocionalitāte un daži neizprotami gājieni no galveno varoņu puses, kas vairākkārt liek saķert galvu un noteikt- nu vai tad lieliem un gudriem cilvēkiem ir tik švaki ar saprātīgumu? Bet galvenās lomas tēlotāji spēja izdarīt to minimumu, kura dēļ filma sanāca gan skatāma, gan līdzpārdzīvojama. Un, kas svarīgi- ar labi izdomātām beigām.
Mazliet gan filma bija pelnījusi labāku vidusdaļu- ar spriedzi, kas ir lielāka par šuneli, un ar kādu emociju kvēlināšanu, kas ir kas vairāk par dažām asarām. It kā jau te labi iederējās vecais kaimiņu pāris, bet kaut kā pārāk klišejiski viņiem tas sanāca.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.