Oriģinālnosaukums: Arme Riddere
Valsts: Norvēģija
Žanrs: Krimināla/Komēdija
Režisors: Magnus Martens
Lomās: Kyrre Hellum , Mads Ousdal , Henrik Mestad, Arthur Berning, Peter Andersson
Gads: 2011

Par filmu-
Četri veči nolemj piedalīties futbola totalizatorā uz maksimālo likmi. Un viņiem veicas- laimests ir tik liels, ka priekiem nav gala. Tagad tikai viena maza problēma- nevienam no viņiem negribas laimestu dalīt četrās daļās…


Skandināviem ar detektīviem viss ir kārtībā. Viņiem sanāk gan labi uzrakstīt, gan labi uzfilmēt.
Iepriekš redzētā filma ”Galvas mednieki/ Headhunters” bija pat ļoti labi sanākusi. Pateicoties tai, izlasīju arī Jū Nesbē grāmatu ”Atriebes dieviete”(viņš piedalījās abu iepriekšminēto darbu radīšanā- kā scenārija autors filmai un kā autors grāmatai. Un arī šai filmai pielika roku pie scenārija tapšanas). Grāmata man patika mazāk, bet tā nebūt nemazināja vēlmi paskatīties vēl kādu skandināvu detektīvu.

Šoreiz bija detektīvs, bet ar smalku rozīnīti- aprakstā jau it kā minēta arī komēdija. Un tas mani nedaudz mulsināja- skandināvu krimiķis ar humoru? Smieklīgs detektīvs? Nokļūdījušies ar aprakstu? Lai vai kā- jāpārliecinās pašam.

Un jāsaka, ka nenācās vilties. It kā detektīvs, bet vairāk jau norvēģu melnais humors. Ja vēl sākumā tas humors ir tāds … nesaprotams un īsti neticas, ka tas nav tīrs detektīvs, tad jau vēlāk viss notiek. Pat smiešanās balsī. Jā, un detektīvs nekur nepazūd. Skatītājam ir arī jāpiedomā.

Viss pārējais kā pie skandināviem- stulbas situācijas tiek tikpat stulbi (un melni) risinātas. Tēli ir pietiekami kolorīti, lai skatītājam būtu kur papriecēt acis.

Pati filmas uzbūve ir vienkārša, kas ļauj skatītājiem mierīgi baudīt detektīvkomēdiju- jau pašā sākumā policija noķer it kā vainīgo, kuram ir jāatstāsta kā gadījās tas, ka seksšops un striptīzbārs ir pilns ar līķiem. Arī tas, kāpēc ceļmalas grāvī ir cilvēka galva, kāpēc Ziemassvētku eglītes no konveijera nāk ārā sarkanas nevis baltas, kāpēc steigšus bija jānokrāso istabā siena sarkanā krāsā…

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.