Oriģinālnosaukums: The Outsaider
Valsts: ASV
Žanrs: Trilleris/ Drāma
Režisors: Martin Zandvliet
Lomās: Jared Leto, Tadanobu Asano, Kippei Shîna, Shioli Kutsuna, Min Tanaka
Gads: 2018

Par filmu-
Jāpāna, neilgi pēc Otrā pasaules kara. Amerikāņu ieslodzītais Niks izglābj nule pakārto jakudzi Kijoši. Jakudza tagad ir parādā Nikam un ticis ārā no cietuma, atbrīvo arī Niku.
Vēlāk viņam piedāvā arī darbu savā organizācijā, kurā Niks veiksmīgi iekļaujas. Bet ir pārmaiņu laiks un konkurējošās ģimenes jakudzas dara visu, lai Nika jauno ģimeni iznīcinātu.

Kaut kas tajā austrumu kultūrā ir pievelkošs, lai, neskatoties uz paredzami vienkāršo sižetu, filma pievilktu ar savu noslēpumainību un svešādumu. Un ja vēl filma par noziedzniekiem, kuriem par visu svarīgāks gods un tradīcijas, kas rietumu kultūrā sēdošajiem tā īsti kopā nelīmējas, tad viss pārējais var palikt otršķirīgs- galvenais te būtu atmosfēra.

Otrais pasaules karš ir beidzies, bet Niks palicis Japānā- viņš jau vairākus gadus atrodas ieslodzīts un kā viņam sola uzraugi- tāds viņš paliks līdz mūža beigām. To pašu viņi sola Kijoši, jakudzem, kurš ieslodzīts tajā pašā cietumā un kuru pēdējā brīdī no cilpas izglāba Niks. Bet Kijoši ir plāns- viņam tik jātiek līdz hospitālim, tur viņu atradīs viņa ģimene. Ja tas izdosies, tad viņš sola izglābt arī Niku.
Plāns izdodas un nu Niks ir pie Kijoši ģimenes, kura viņam piedāvā darbu. Niks ar pienākumiem tiek galā un tiek uzņemts ģimenē kā pilntiesīgs jakudza.
Bet laiki mainās un konkurējošā jakudzas ģimene draud pārņemt Nika jaunās ģimenes rūpalu.

Filmas noskaņa un atmosfēra bija labā līmenī. Arī Nika lomas atveidotājs ar savu savdabību un neizprotamo acu skatienu patika. Bet tas arī viss. Pārējais un pārējiem pietrūka- vienam vairāk, citam mazāk, bet rezultātā paliki ar kasošu pakausi un nesapratni par vairākiem, it kā būtiskiem, jautājumiem. Protams, beigu cēliens un doma bija laba. Izpildījums arī. Bet kāpēc tik ļoti viss bija aprauts līdz tam? Nika stāsts. Kijoši stāsts. Nika ģimenes stāsts. Konflikts. Tas viss palika tādā puspateiktā stāvoklī un tajā pat laikā nemaz nerosināja pašam to visu saprast. Tas stāsts tika pastāstīts pārāk virspusēji, lai arī ļoti patika filmas gaisotne.
Laba, bet apetīti neremdinoša filma par pēckara Japānas kriminālo pasauli.

Filmas vērtējums: 7/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.