Kādu laiku atpakaļ http://www.kavkazcenter.com izlasīju sašutuša irāņa rakstu par filmas 300 it kā melīgo vēstures interpretāciju. Sašutums ir skaidrs, jo filmā persieši (irāņu priekšteči) kārtīgi dabūja ”pa mici”.

Raksta autora mēģinājumi izskaidrot spartiešu pretošanos likās mazliet jocīgi- 300 spartiešiem esot palīdzējuši 2700 sabiedroto un vēl cietokšņa sienas, kas viņiem nepalīdzēja, jo tikai 7000 persiešu pilnībā kontrolēja situāciju. Izskatās parasta kauja par kādām filmas parasti neuzņem.

Vakar noskatījos augstākminēto filmu un varu teikt, ka tuvāk patiesībai ir wikipedia, kur pieminēta šī spartiešu saķeršanās ar persiešu karaspēku. Laikam sašutušajam irānim šāds vēstures fakts liekas apkaunojšs vai arī viņu vēstures stundas ir nedaudz piekoriģētas.

Lai vai kā ar tām vēstures stundām un (ne)mācīšanos tajās, bet nevajadzētu uztvert kino (ja vien tas nav dokumentāls) kā patiesas vēstures demonstrēšanas līdzekli. Skatoties šāda tipa filmas vajadzētu vairāk domāt par izklaidi nevis par skrupulozu vēstures grāmatas attēlošanu. Nebūs lieki jācepās.