kinopoisk.ru

Oriģinālnosaukums: 12 Years a Slave
Valsts: ASV/Lielbritānija
Žanrs: Biogrāfija/Drāma/Vēsturiska
Režisors: Steve McQueen
Lomās: Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Michael Fassbender, Brad Pitt
Gads: 2013

Par filmu-
Solomons Nortaps ir brīvs cilvēks un dzīvo ar savu ģimeni Ņujorkā. Līdz vienā dienā viņa dzīve izmainās- viņu nolaupa un pārdod verdzībā uz dienvidu štatiem. Cerība izrauties no šīm važām un atkal satikt savu ģimeni Solomonam dod spēkus izturēt visus šos 12 gadus.

kinopoisk.ru

Neapšaubāmi labs darbs, kurš tikpat neapšaubāmi ir pelnījis gan visas tās nominācijas, gan arī šo nomināciju materializēšanos balvās. Un nav arī būtiski cik balvas tiks saņemtas- tas nemazinās ne šī darba nozīmīgumu, ne vērienīgumu.

Aptvert divās stundās tik skarbu cilvēces kauna traipu kā citas rases paverdzināšanu un dzīvošanu uz tās rēķina, ne kuram katram var izdoties. Jo cik tad daudz vajag, lai pārkāptu tai smalkajai robežai, pēc kuras stāsts var šķist pārāk pliekans, pārāk asarains, pārāk nežēlīgs, pārāk… .

kinopoisk.ru

Jāsaka, ka tur netrūka iespēju šīm robežām pārkāpt pāri. Pat vairākkārtīgi. Bet filmas veidotājiem un aktieriem izdevās ļoti precīzi nobalansēt un parādīt visu tieši tā, lai skatītājs pamanītu visu, kas īstajam Solomonam Nortapam bija jāizcieš tālajā 19.gadsimtā.
Un laikam tas arī glābj šo stāstu, kas, manuprāt, mūszemes skatītājam varētu šķist pārlieku svešs un varbūt pat garlaicīgs.

Skaidrs, ka amerikāņi uz šo visu skatās ar pavisam citām acīm- viņiem daudz saprotamāka varētu būt tā sajūta, kad vergu īpašnieki vēlas un pat cenšas atvieglot savu vergu dzīvi un ciešanas, bet tajā pat laikā viņi ar kaunu un nožēlu atzīst savu vājumu nespējā pārkāpt pāri sev, tā laika likumiem un līdzcilvēku attieksmei. Vai arī tieši pretēji- izbaudīt to, ka sētsvidū ir stabs un rokās pletne.

kinopoisk.ru

Pieņemti un atzīti ir abi varianti. To spilgti izgaismo epizode ar gandrīz pakārto Solomonu, kuram tiki balansēšana uz pirkstgaliem ļāva cilpai nesavilkties, kamēr visapkārt norisinājās parastā ikdiena.

Var jau būt, ka mana piebilde par filmas stāsta iespējamo garlaicīgumu ir pārlieku skaļi teikta, tāpēc mēģināšu to nogludināt ar ieteikumu šo filmu noskatīties- tās gaisotne patiešām ir spēcīga un pat spējīga saraudināt. Katrā ziņā pēcgarša būs.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.