Atmiņa ir gaužām jocīga padarīšana. Brīžam aizmirsti veikalā nopirkt to, kā dēļ vispār iegāji veikalā, brīžam aizmirsti izdarīt vakar apsolītu darbu un brīžam atceries kaut ko pavisam nesaistītu ar šo brīdi.

Šis brīdis ir par stopēšanu un aizvešanu.

Skolas laikā, kā jau visiem kolhozu un sovhozu laika skolēniem, ar klasi bijām lotosā. Bija tādi vasaras darbi, kur skolēnus organizēti veda uz dažādiem kolhoziem, lai viņi pastrādā biešu vagās un nopelna sev kādu rubli.

Tur dzīvojām kādās skolās vai dienesta viesnīcās un uz lauku veda ar autobusiem. Kas nu toreiz bija- veci PAZ, LAZ vai KAVZ. Bet teju vienmēr, šādi pārvietojoties, no un uz lauku, šoferis apturēja un kādu gabaliņu paveda arī vietējos lauciniekus. Jaunus vai vecus, stiprus vai vārgus- tam nebija nozīmes. Bez stopēšanas vai aicināšanas. Vienmēr piestāja un tos dažus simtus metrus aizveda līdz mājām vai tuvējam krustojumam. Man tas toreiz likās tik cilvēcīgi un sirsnīgi- palīdzi otram, bez prasīšanas un bez maksas. Un vienmēr šoferi ar šiem nejaušajiem pasažieriem sasveicinājās, parunāja, apjautājās par dzīvi.
Tas laikam bija tas brīdis, kad sapratu- laukos ļaudis ir sirsnīgāki un izpalīdzīgāki. Vienotāki savās gaitās un cilvēciskāki. Laukos ir labāk.

Un vienmēr man šīs atmiņās liekas tik foršas un mīļas. Un teju vienmēr man līdz ar šīm atmiņām sanāk atcerēties arī jaunāku notikumu- 2005.gadā tika nogalināta Aldara mārketinga direktore Laima Priedīte. Jauna sieviete, kuru viņas automašīnā nodūra aukstajā un sniegotajā naktī uz ceļa paņemtais stopētājs– 15 gadus vecs jaunietis Pāvels Gaponovs. Sācis durt mašīnā un iesākto pabeidzis uz sniegotā ceļa, kad sieviete centusies aizbēgt. Vairāk kā 20 dūrieni. Aplaupījis, pametis upuri uz ceļa un ar nozagto automašīnu devies prom.

Šīs divas atmiņas ir tik savstarpēji saistītas un reizē tik pretējas. Lauku vides un to cilvēku miers, vēlme izpalīdzēt līdzcilvēkiem un sirsnība. Bet, tajā pat laikā, ir šāds Pāvels cietumā pabeidzis septīto klasi un nu naudasmaka un tālruņa dēļ ir gatavs durt līdzcilvēkam, kurš viņam šajā sniegotajā laikā izpalīdzētu un aizvestu līdz mājām …

P.S.
Paskatījos, ko šobrīd internets saka par Pāvelu. Izrādās, ka 2019.gadā miris. 2020.gadā viņš būtu atsēdējis piespriestos 15 gadus un iznācis brīvībā …