Vīrs, vārdā Ūve

Oriģinālnosaukums: En man som heter Ove
Valsts: Zviedrija
Žanrs: Komēdija/ Drāma
Režisors: Hannes Holm
Lomās: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, Fredrik Evers
Gads: 2015

Par filmu-

Ūve ir burkšķošs vecis gados, kurš savā apkārtnē cenšas uzturēt kārtību un uzmana, lai arī citi to ievērotu.
Viņu tracina cilvēku nevērība un nemācēšana izdarīt elementāras lietas. Piemēram, nelasa instrukcijas vai nebrauc ar Saab markas automašīnām.
Bet vistrakākais, ka neviens neļauj viņam padarīt sev galu- katru reizi viņu kāds iztraucē.

Vīrs, vārdā Ūve

Feinā un aizkustinošā grāmata ”Vīrs, vārdā Ūve” nu ir pārtapusi par feinu un aizkustinošu filmu. Varbūt filma ir mazāk jautra un vairāk aizkustinoša kā grāmata, bet tāpat savu burvīgo noskaņojumu stāsts nav zaudējis.

Ūve katru rītu dodas apgaitā ap savu dzīvesvietu- nelielu privātmāju kooperatīvu, ciematiņu. Visu pārbauda, visu sakārto, visu pieraksta. Kārtībai jābūt. Tad dodas uz darbu. Tā viņš vada savu dzīvi, kura, kā vien izskatās, tāda būs līdz beigām.

Vīrs, vārdā Ūve

Līdz vienu dienu viņam kaimiņos ievācas jauna ģimenīte, kura brauc ar, iedomājies, japāņu auto! Pie tam nemāk braukt atpakaļgaitā un nones viņa pastkastīti. Un tieši pateicoties šai ģimenītei ar tās sirsnīgo mammuci priekšgalā- irānieti Parvati, kura gaida savu trešo mazuli, Ūve tiek sapurināts un pamazām kašķīgais vecis, kuram prātā bija doma tikai par pašnāvību, pārtop par visu mīlētu kaimiņu, kurš nevienam neliedz ne padomu, ne palīdzību.

Vīrs, vārdā Ūve

Nezinu kā ir skatīties filmu, ja ”apakšā” nav lasīta grāmata. Varbūt garām paies kāda emocija vai kopējā bilde nebūs tik tuva sirdij. Kas to lai zina. Var jau būt, ka filma par Ūvi nostrādā kā spēcīgs dzinulis izlasītu grāmatu par Ūvi. Lai vai kā, iesaku abus darbus (filmu un grāmatu)- abi Ūves ir sirsnīgi, kašķīgi un mazliet jautri.

Filmas vērtējums: 8/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=QuWJhYx33kY” width=”720″ height=”460″]