Lai savu dzīvi un ēdienkarti zaļinātu, es līdz šim es iztiku ar paIodzēm- sīpolloki, baziliks un varbūt vēl kāds podiņš. Pārējais nāk no māmas dārza vai pašu audzēts laukos. Protams, sezonas laikā. Ziema ir pārtraukums, kuru īsinu ar veikalā pieejamiem zaļumiem.

Ik pa laikam bija doma, ka vajadzētu šos zaļumus gan vairāk, gan arī dažādāk, bet palodzes ir tik cik ir. Un ziemā arī uz tām ar āra gaismu vien būs pa īsu. Tāpēc šo domu ik pa laikam arī atmetu. Tad nu pirms pāris nedēļām mani piemeklēja apgaismība par istabas siltumnīcu- izdomāju gan vietu, kur likt, gan arī kāda tā izskatīsies. Patiesībā, par izskatu nemaz nevajadzēja domāt- divi saliekamie drēbju skapji ar caurspīdīgām sienām jau sen mētājās bez darba (kaut kad bija iegādāti, pirms ”normāla” skapja kā pagaidu variants). Pēc šo drēbju skapja izmēriem arī piegriezu istabas siltumnīcu.



Tā kā šis viss ir kā eksperiments, jo nav zināms ne par izdošanos, ne arī par patikšanu, tad izmantoju tos materiālus, kas atradās saimniecībā- brusu galus, osb plākšņu atgriezumus un jau minēto drēbju skapja pārvalku. Līdz ar to izmaksu nekādu. Vienīgi apgaismojumu nācās iegādāties (veikalā prohid.lv iegādājos speciālās augu led lampas)- par trim spuldzēm samaksāju 51eiro un saimniecības preču veikalā par trim vadiem ar slēdzi samaksāju apmēram 6eiro. Tās tad arī būtu visas izmaksas. Pārējās izmaksas būs ūdens laistīšana (gandrīz necik) un elektrības rēķina pieaugums (apmēram 200W dienā (ja darbinu visas trīs lampas 14h diennaktī)).


Pārvalka augstums ir 166cm, tad nu izdomāju, ka plaukti būs trīs- katrs 50cm augsts. Spuldzes pa vidu un eksterjers gatavs. Atliek ”interjers”.


Visu nepieciešamo interjeram sameklēju saimniecībā- kastes, podi, paplātes un pārējais gaidīja savu kārtu šķūnīšos, kambaros un skabūžos. Pāris melnzemes maisi no dārzkopības veikala (+7,20eiro pie izmaksām) un sēklas no jau iepazītā un foršā sēklu piegādātāja- Mārupes sēklām (te grūti aprēķināt izmaksas, jo pirku daudz un ne tikai istabas siltumnīcai- kopējais rēķins ap 40eiro). Šo visu atliek salikt pa kastītēm un pēc tam- pa plauktiņiem. Ieslēgt gaismu un ar smidzināmo nomitrināt sējumus.


Šobrīd siltumnīca ir tādā kā eksperimentālā režīmā, lai saprastu kā izskatās, kā aug, kā uzvedās. Un arī zaļumi tur nav tikai istabai domāti- dīgst gan tomāti (ies uz lauka un podos uz balkona), okra un fizāļi (abi ies uz lauka), redīsi, loki, dilles, salāti (šie gan tālāk par virtuvi neaizies) un vairākas kastītes ar sīkzaļumiem- kressalāti, pupiņas, zirņi, ķīnas kāposti, sierāboliņš, rukola.


Droši vien pēdējos vēl kādu laiku turpināšu audzēt istabas siltumnīcā, bet pārējos uz pilnu klapi slēgšu iekšā rudenī. Tad ir plānā ne tikai regulāri sīkzaļumi, bet arī redīsi, burkāni (uz pavasari), salāti, loki, garšaugi un varbūt arī kāds tomāts vai zirnis (vienu plauktu var izņemt ārā, lai var audzēt kaut ko garāku).

Šobrīd liekas, ka viss izdodas- lielākā daļa ir sadīgusi (pāris tomāti un viena okra tik nav, arī fizāļi vēl guļ), un aug ar katru dienu smukāki un zaļāki. Paplātes apakš podiem nav tas ērtākais risinājums (vietu aizņem), tāpēc ir doma iegādāties vaskadrānu un pārvilkt katru plauktu. Un vēl izskatās, ka sīkzaļumu kastītes jāveido nedaudz savādāk- virsējā zemes kārta jātaisa plānāka (un laikam no kūdras), citādi mitrā zeme traucē sīkaļām augt.


Pašam jau liekas, ka 100 eiro nav liels ieguldījums istabas siltumnīcā. Būs zaļumi vienmēr rokas stiepiena attālumā, varēšu tēlot laukdarbnieku visu cauru gadu un arī jaunākajam bērnam būs iespēja pavērot dabu tuvplānā un padarboties ar zemkopību.