Modiano

Nosaukums: Lai tu neapmaldies šajā apkārtnē.
Autors: Patriks Modiano
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2016
LPP: 144

Puor que tu ne te perdes pas dans le quartier
Patrick Modiano 2014.
Tulkojums latviešu valodā- Inese Pētersone

Par grāmatu-
Rakstnieks Žans Daragans ir vientuļnieks- viņam nav ne draugu, ne arī tuvi radinieki. Viņš dzīvo noslēgti un tikai retumis iziet ārā. Arī tālrunis viņam dzīvoklī ir tikai tāpēc, ka tas tur atradies jau ļoti sen.
Kādudien viņš saņem tālruņa zvanu no kāda nepazīstama vīrieša, kurš stādās priekšā kā Žils. Žils saka, ka atradis viņa nozaudēto adrešu grāmatiņu un vēlas to atdot. Daragans piekrīt tikties, nenojauzdams, ka šī tikšanās satricinās viņa noslēgto dzīvi tik pamatīgi, ka atbrīvos visnoslēgtāko Daragana daļu- viņa atmiņas.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Patriks Modiano- Lai tu neapmaldies šajā apkārtnē

Ar Nobela prēmijas literatūrā ieguvējiem man ir īpašas attiecības- viņu darbiem ķeros klāt gan ar interesi, gan ar pienākuma apziņu. Tālāk jau ir ķīmija, talants, spējas un viss pārējais, kas noteiks kā es šo darbu lasīšu un ar kādām domām aizvēršu- ar interesi vai tikai ar pienākuma apziņu.

Patriks Modiano ir no tiem nobelistiem, kura darbi ir liekami pie pirmajiem. Jau ”Tumšo bodīšu iela” kaut kā lika pieķerties viņa daiļradei un iemīļot viņa rokrakstu.

”Lai tu neapmaldies šajā apkārtnē” ir Modiano jaunākais darbs. Ceru, ka izdevniecība pamazām, vai vēl labāk- uzreiz, nonāks arī pie tiem Modiano darbiem, kurus gaidu- autobiogrāfiju ”Un pedigree” un triloģiju.

Žans Daragans ir vienkāršs rakstnieks, kuram ir izdevies uzrakstīt dažas grāmatas un nu viņš mierīgi vada savas dienas dzīvoklī. Pa retam kaut kur izbrauc, pa retam kaut kur aiziet. Lai arī mājās ir tālrunis, viņš nevienam nezvana. Un arī viņam neviens nezvana.

Tāpēc, pēkšņi, saņemot zvanu, Daragans iztrūkstas. It kā kāds būtu rupji ielauzies viņa noslēgtajā pasaulē. Un būtībā tā jau arī ir- Žils Otolini, cilvēks, kurš zvana, lai atdotu atrasto adrešu grāmatiņu, uzstājīgi Daraganu iztaujā par vienu personu, kuras vārds un tālrunis ir ierakstīts Daragana nozaudētajā adrešu grāmatiņā. Kādu, kuru Daragans atceras ar grūtībām un piespiešanos. Un šī piespiešanās uzplēš kādas atmiņu dzīles, kuras Daragans bija centies visus šos gadus aizmirst.

Kaut kas šajā darbā likās lasīts jau ”Tumšo bodīšu ielā”, kur arī tika apspēlēta atmiņa. Lasīju, ka Modiano izteicies, ka būtībā viņš visu laiku raksta vienu un to pašu darbu pie kura atkal un atkal atgriežas. Tas pats noskaņojums, tas pats rāmums un nesteidzība. Un arī tā pati sajūta, ka ne viss ir pateikts un ne viss ir saprotams. Varbūt arī, ka ne viss ir jāsaprot, jo tās taču ir Daragana atmiņas, kuras viņš atceras un nav jau svarīgi vai viņš atceras savas atmiņas vai arī viņš spēlējas ar tām, iztēlodamies un izdomājot atbildes un tiem jautājumiem, kuri visus šos gadus gulēja aizmirstībā.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.