Modiano

Nosaukums: Tumšo bodīšu iela
Autors: Patriks Modiano
Izdevniecība: Karogs & Preses nams
Gads: 1992
LPP: 115

Par grāmatu-
Gī atvadās no sava ilggadīgā priekšnieka Hittes un dodas meklēt savu pagātni. Jau vairākus gadus Gī neatceras neko no savas iepriekšējās dzīves. Pamazām, satiekot it kā pazīstamus cilvēkus, it kā pazīstamās vietās, viņš sāk atcerēties šo to no savas dzīves. Tikai tagad viņam nepaliek skaidrāka atbilde uz jautājumu- kas viņš īsti ir un kā viņu sauc?

Nedēļu atpakaļ Zviedrijā izskanēja francūža Patrika Modiano vārds- viņš šogad saņēma Nobela prēmiju literatūrā. Uzmetot aci bibliotēkas piedāvājumam, sapratu, ka šoreiz ir liela izvēle- veselas trīs grāmatas (vai arī te jāsaka- diemžēl tikai trīs?). Nobāzējos pie Tumšo bodīšu ielas, jo tā visur figurēja kā viens no galvenajiem iemesliem viņam piešķirtajai Gonkūra prēmijai.

Tumšo bodīšu iela ir plāna grāmatiņa par atmiņu zaudējušu cilvēku Gī Rolānu, kurš pēckara periodā strādāja privātdetektīvu aģentūrā. Pēc deviņiem gadiem šajā aģentūrā, kur viņu uzņēma bez dokumentiem un atmiņas, viņš nolemj sadzīt pēdas savai pagātnei.

Kas viņš ir, kāds ir viņa īstais vārds, kāpēc viņš zaudēja atmiņu… tie, un vēl līdzīgi jautājumi nodarbināja Gī ne tikai sākumā, bet arī pamazām aiztaustoties pa Ariadnes diegu jau līdz kādiem konkrētākiem faktiem un cilvēkiem. Kāds viņu vairs nepazīst, kāds pazīst ar vienu vārdu, kāds ar citu. Kāds vēl uzdāvina fotogrāfiju, kur redzams viņš ar kādu meiteni. Kad fotogrāfēta? Kas par meiteni?

Lai arī ik pa laikam stāstījumā iespraucas kāda atmiņu spriksts, tā tomēr pazūd nedaudz nomācošajā tagadnē. Un lasot nepiezogas nekāds žēlums vai kāda cita emocija pret galveno varoni. Toties tas (žēlums) piemetās pēdējās lappusēs, kad pamazām iezīmējas tā aina, kurā viņš bija pirms atmiņas zaudēšanas.

Faktiski visa grāmata ir par kādu smagu dzīves laiku, kuru daži grib atcerēties, daži grib aizmirst, daži nevar atcerēties. Un īsti nevar saprast vai labāk ir neko no pagātnes nenest sev uz pleciem vai tomēr labāk nest. Un vai cilvēks var būt viņš pats, ja viņam nav savas pagātnes?

Var jau būt, ka grāmatai nav mūsdienu bestsellera dinamiskums un aizraujošais sižets, bet tā ir ļoti ievelkoša un suģestējoša. Un labs iemesls, lai iepazītu godalgotā franču autora daiļradi.

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.