Nosaukums: Privāta lieta
Autors: Kenzaburo Oe
Izdevniecība: Atēna
Gads: 2008
Lappuses: 206

Par grāmatu-
Putnam dzīvē neiet- nav viņam laimīga ģimenes dzīve, nav viņam darbs, kas patiktu, nav viņam piepildīts sapnis par ceļojumu uz Āfriku un vēl visam klāt- viņa tikko dzimušajam mazulim ir smadzeņu trūce.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata Privāta lieta.


Nākamais Nobela prēmijas autora darbs mani ir aizvedis uz Japānu (derīgi, kaut vai tikai, lai pārliecinātu sevi un sava bloga apmeklētājus, ka Japāna nav tikai Murakami).

Šajā stāstā laikam ir viss, ko var saņemt no nomācoši drūma tipa, kuram iesauka Putns ir pielipusi tik sen, ka neviens viņu arī citādāk nesauc.

Pārsvarā viss figurē tikai ap šo personību- ja vēl sākumā lasot ir līdzjūtība, tad pamazām tā pāraug tādā kā naidā un riebumā, bet kas tomēr saglabā nelielu daļu līdzi jušanas. It kā viņam tiek piedāvātas vairākas iespējas kā putnam pacelties spārnos un aizlidot kur gribās. Pat pagriezties atpakaļ.

Bet viņš tomēr spītīgi atsakās nodzēst sev no pieres neveiksminieka zīmogu un turpina savdabīgi parazitēt uz apkārtējiem. Vai nu izmantojot kādu, vai nu attaisnojot savu paģiras nelabumu, vai nu stāstot gandrīz visiem, ka viņam ir bērns dārzenis un nu dzīve ir sabojāta. Sabojāta tā, ka viņš nevarēs piepildīt savu senloloto sapni- aizceļot uz Āfriku. Un nav svarīgi, ka Āfrika ir tikai viņa iedoma un beidzot nopirktā lētā karte. Viņam Āfrika šķiet tik tāla un nesasniedzama, ka droši vien aizceļojot, viņš tiks vaļā no tā, ko viņš pēdējos septiņos gados ir pazaudējis.

Grāmata burtiski kā magnēts pievelk lasīšanai un katru reizi piefiksējot, ka manas sajūtas pret Putnu mainās, nākas piefiksēt arī to, ka šis stāsts ir sarakstīts ’64.gadā un tad zīdaiņu aprūpē bija nedaudz citi standarti. Jo, nez vai mūsdienās tik primitīvi (no Putna skatu punkta) viss būtu iespējams.

Vienīgi man pietrūka priekš nobeiguma- likās, ka štruntīgā slimnīca, geju bārs un viss pārējais ir laba vieta pavērsienam, bet…. bet to prasījās nedaudz izvērstāk parādīt. Ne tik aprauti, ne tik sasteigti…. lai gan- no otras puses var teikt, ka Putnam beidzot pieleca un viņš nedomājot rīkojās.

[xrr rating=9/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.