Otrais grāmatu mēnesis ir klāt (pirmais- marta mēnesis, ir meklējams šeit) un šoreiz gaidāmie (un jau sagaidītie) jaunumi no mūsu grāmatu izdevējiem.
Diemžēl, šoreiz sarakstā ir tikai astoņas grāmatas (nav šis mēnesis tik ražīgs), bet tāpat ir no kā izvēlēties.

Pagaidām māc šaubas vai būs arī trešais grāmatu mēnesis (šādā formātā). Varbūt ir jāapdomā kāds cits saraksta veidošanas princips, jo grūti apkopot informāciju par grāmatām, kuras vēl nav iznākušas. Ja kāds pasviedīs ideju, būšu pateicīgs. Ja nē, tad ceru uz labu ideju manā galvā :)

8. Mortīna Marella- Ideāli partneri
apgāds Kontinents

7. Aleksandra Mariņina- Ceļš: Romānu cikla “Skats no mūžības” otrā grāmata
izdevniecība Tapals

Cikla “Skats no mūžības” triju romānu nosaukumos “Labie nodomi” – “Ceļš” – “Elle” iekodēta atziņa par padomju realitātes postošo ietekmi uz ģimeni, tradīcijām un cilvēcīgumu. Autore veidojusi plašu sadzīvisku panorāmu no 20. gs. 50. gadiem līdz mūsdienām.

Jaunas ģimenes un viņu tuvinieku centieni dzīvot nevainojami, “kā pieklājas”, pāraug kompromisos un melos, katrs slēpj savu noslēpumu vai pārkāpumu, līdz sāk velties traģisku notikumu neizbēgamā lavīna…

6. Linda Dreimane- Vilcenes stāsts
apgāds Zvaigzne ABC

Romāna galvenās varones ir dvīņu māsas Obskva un Piintara, kuras šķirtas uzreiz pēc dzimšanas un uzaudzinātas ļoti atšķirīgos apstākļos. Tomēr sens pareģojums nosaka, ka reiz viņām būs lemts atkal satikties un tas izlems pasaules likteni.

Linda Dreimane (dz. 1981) ir mācījusies Rīgas 1. ģimnāzijā, pēc tam Latvijas Universitātē apguvusi vēsturi un vadības zinības. “Lai arī mana izglītība nav saistīta ar rakstniecību, stāstu sacerēšana man ir sirdslieta kopš bērnības,” apgalvo Linda. “Pirmais stāstiņš tika publicēts, kad man bija 11 gadu. Pēc ilgāka laika esmu atsākusi rakstīt, pievēršoties sev tik iemīļotajam fantāzijas žanram.” Vilcenes stāsts ir autores pirmā grāmata.

5. Mario Redings- Nostradama pareģojumi
apgāds Kontinents

Laikam visi ir dzirdējuši par slaveno pareģi Nostradamu un viņa četrrindēm, bet cik daudzi ir tās lasījuši? Šajā grāmatā autors piedāvās jaunu skatu uz šīm četrrindēm- ar svaigu tulkojumu, papildinošiem komentāriem un visu pārējo, kas varētu ieinteresēt slavenā pareģa spēju cienītājus.

4. Deivids Liss- Vērtspapīru sazvērestība
apgāds Zvaigzne ABC

Anglija, XVIII gadsimta sākums. Bendžamins Vīvers – bokseris, kura panākumiem ar aizturētu elpu sekojusi visa valsts, ieskaitot karaliskās ģimenes pārstāvjus, – ir atstājis ringu. Tagad viņš ir privātdetektīvs, kas meklē nozagtas mantas un savu aristokrātisko klientu uzdevumā atgūst parādus.
Notiek traģēdija un Bendžaminam tagad ir jāatklāj sava tēva slepkavība. Lai to atklātu, jāiepazīst Anglijas finanšu pasaule, kura ar aizturētu elpu seko nežēlīgajai sāncensībai starp Anglijas Banku un pirmo Eiropas finanšu piramīdu – vareno un bīstamo «Dienvidjūru kompāniju».
Bet Londonas kafejnīcās jau tiek slēgtas derības – vai Bendžamins Vīvers nodzīvos līdz gada beigām?

Autors Deivids Liss dzimis 1966. gadā Floridā. Bakalaura grādu vēsturē ieguvis Sirakūzu universitātē Ņujorkas pavalstī, bet maģistra – Džordžijas universitātē. Doktora disertāciju izstrādā Kolumbijas universitātē. Deivids Liss, būdams zinātnieks, – Anglijas vēstures speciālists – negaidīti pievērsās daiļliteratūrai, un rezultāts izrādījās pārsteidzošs.
Jau viņa pirmais darbs, «Vērtspapīru sazvērestība», ir radījis ažiotāžu un izpelnījies «Edgara» prēmiju kā gada labākais debijas romāns. Tas tulkots piecpadsmit valodās, un tiesības uz ekranizāciju ir iegādājusies kompānija Miramax.

3. Harijs Gulbis- Brīnišķīgā dzīve
apgāds Zvaigzne ABC

”Šajā kareivīgi noskaņotajā pasaulē dzīvo kāds vienkāršs cilvēks, iesaukts par Zaķīti. Viņš cenšas nevienam nedarīt ļaunu, neiet ļaudīs ar bargu, augstprātīgu ģīmi, bet daudz smaida. Dažs atsmaida pretim, bet gadās tādi, kurus viņa smaids sanikno. Jo smaids var būt ierocis. Ja arī neievaino, tas var kalpot par vairogu.
Kad Zaķīša dzīve lēnām tuvojas norietam, viņam nākas uzklausīt šādus vārdus:
– Man žēl, ka tu esi nodzīvojis tik sīku, pelēku dzīvīti, bet tu būtu varējis kļūt par ievērojamu cilvēku, par personību…
Zaķītis pagaida, kamēr aiz apvāršņa nozūd vēl palikusī šaurā saules maliņa un tad saka:
– Mana dzīve nav bijusi ne sīka, ne pelēka. Tā bijusi liela un skaista. Tā bijusi brīnišķīga.
Vai Zaķītis melo vai pauž savu dziļāko pārliecību, to uzticu vērtēt lasītājam. Un, ja tā ir pārliecība, kas ir tas noslēpums, kas Zaķīša dzīvi darījis lielu, skaistu un brīnišķīgu? Meklējot šīs apslēptās vērtības, lasītājs būs atbildējis arī pats sev.”

Rakstnieks Harijs Gulbis (dzimis 1926) latviešu lasītājiem un teātra draugiem pazīstams un iemīļots ar lugām Aijā žūžū, bērns kā lācis (1968), Cīrulīši (1975), Uz Liepsalām ejot (1996) u. c., kā arī ar romāniem Pieneņu laiks (1976), Doņuleja (1983), Degoši debesu akmentiņi (1998). Harija Gulbja talants ir novērtēts, piešķirot lugām un prozas darbiem gan E. Veidenbauma, gan A. Pumpura, gan A. Upīša prēmiju.
Jaunajā Harija Gulbja romānā “Brīnišķīgā dzīve” ir aprakstīti notikumi Latvijā no 2004. līdz 2008. gadam, taču tie veido tikai ietvaru cilvēku attiecībām, tieksmēm, sapņiem, pasaules izpratnei, eksistenciāliem meklējumiem.

2. Hjū Lorings- Ieroču tirgonis
apgāds Zvaigzne ABC

Iepazīstieties ar Tomasu Langu, izbijušu militāristu un dzīves garlaikotu labsirdīgu vīru! Viņš ir pašpārliecināts, atturīgs, skarbs un vienlaikus tik cilvēcīgs. (Vai pamanāt līdzību ar dr. Hausu?)
Langam piedāvā nogalināt kādu amerikāņu uzņēmēju, bet tā vietā, lai, paveicis netīro darbiņu, iebāztu kabatā krietnu žūksni naudas, Tomass Langs brīdina upuri. Un neviens labs darbs, protams, nepaliek nesodīts! Jau drīz viņam jāglābj pašam sava dzīvība… Tomēr vairāk par visu viņš ilgojas paņemt aiz rokas mīļoto sievieti, kāpt uz motocikla un traukties nezināmā virzienā.

Populārā seriāla „Doktors Hauss” galvenās lomas – Gregorija Hausa – atveidotāja Hjū Lorija pirmais romāns.
Hjū Lorijs (Hugh Laurie, 1959) ir spožs angļu aktieris, mūziķis, komiķis un rakstnieks. Pasaules slavu viņš ieguvis atveidojot Gregoriju Hausu kulta seriālā „Doktors Hauss”. 2006. un 2007. gadā par šo lomu viņš saņēmis Golden Globe balvu kā gada labākais televīzijas seriāla aktieris, savukārt 2007. un 2009. gadā – Screen Actors Guild balvu.
Romāns „Ieroču tirgonis” ir Hjū Lorija debija literatūrā.

1. Malkoms Gledvels- Talanta kods
Apgāds Kontinents

Grāmatā ”Talanta kods” vēstīts par patieso ceļu uz izciliem panākumiem. Pasaules veiksmīgāko ļaužu sasniegumi pārspēj normālu cilvēcisko pieredzi – viņu dzīve nepakļaujas loģikai.
Malkolms Gledvels prezentē fascinējošus un provokatīvus ieteikumus, kā vēl labāk izmantot indivīda potenciālu.

MALKOLMS GLEDVELS – jamaikiešu izcelsmes rakstnieks, starptautisko bestselleru The Tipping Point un Blink autors, 2005. gadā bijis iekļauts Times Magazine 100 ietekmīgāko cilvēku sarakstā.