Lai nebūtu tā, ka katra mēneša sākumā tiek gaidītas tikai filmas, tad gaidāmo sarakstu var (un vajag) papildināt ar grāmatām.
Latvijā ir pietiekoši daudz grāmatu apgādi, kuri katru mēnesi sniedz iespēju lasītājiem papildināt savus grāmatu plauktus. Tāpēc vajadzētu nedaudz apkopot ko un vai gaidīt katrā mēnesī. Diemžēl, ne visas grāmatu izdevniecības atsaucās popularizēt savus izdevumus. Ceru, ka tās ir pirmā saraksta veidošanas pārejošās grūtības. Kā vēsta tautas gudrība- pirmais saraksts jāslīcina.

Pagaidām vēl nezinu kādos rāmjos šo sarakstu ielikt- vai būs 5 vai 7 vai 10 grāmatas, vai arī tik cik būs tik arī likšu. Tāpat jādomā cik garu (īsu) aprakstu atstāt pie grāmatām un vai ir vērts man numurēt vai labāk atstāt vērtēšanu lasītāju ziņā. Ceru, ka komentāros (vai arī ar laiku) izkristalizēsies labākais variants.

Gribēju arī ielikt katram pašam iespēju novērtēt gaidāmās grāmatas, lai nav tikai mans viedoklis, bet īsti neiznāca kā gribētos. Mēģināšu atrast kādu risinājumu.

10. Melisa Neitana- Augšupceļš
apgāds Kontinents

Dzīvespriecīgā un aizrautīgā Nikija ir īstais cilvēks īstajā vietā – viņa māca bērnus kādā Londonas pamatskolā. Nikijai patīk savs darbs, un bērni viņu teju vai dievina. Raugoties sava drauga un kolēģa Roba mīlestības pilnajā skatienā, Nikijai šķiet – laime ir tik tuvu!
Cerības uz mīlestību un patiesu dzīves piepildījumu aizēno kāda grūta izvēle…
Tie, kas lasījuši Melisas Neitanas romānu „Auklīte”, šo grāmatu neizlaidīs no rokām, iekams nebūs aizšķirta pēdējā lappuse. Dzīvais, sirsnīgais vēstījums un romānā atainotā dzīves īstenība ikvienam no mums ir visai pazīstama – tā uzspiež savu ikdienas ritmu, kam neviens tā īsti nav sagatavojies.


9. Alans Čumaks- Jūsu pašu dziedinošais spēks
apgāds Tapals

Jauna grāmata par iekšējās pasaules pārvērtībām, kas palīdzēs piepildīt senloloto sapni. Jūs pārstāsiet būt atkarīgs no apstākļiem, iemācīsieties, kā piesaistīt naudu, veiksmi un mīlestību, uzzināsiet, kā kļūt par sava laimīgā likteņa konstruktoru.
Savās iepriekšējās grāmatās “Tiem, kas tic brīnumam” un “Grāmata – ekstrasenss” Alans Čumaks stāstīja par veselību – kā kļūt par dziedinātāju sev pašam un saviem tuviniekiem. Lai dziednieka grāmatas jums palīdz izdziedināt savu dzīvi!

8. Gerijs Čepmens- Mīlestība kā dzīvesveids. Mirkļi kopā ar Dievu
apgāds Atēna
Šo grāmatu veido īsi lasījumi, kas sakārtoti tādā pašā secībā kā mīlošam cilvēkam raksturīgas iezīmes grāmatā Mīlestība kā dzīvesveids, kā arī trīs ievada un trīs noslēguma lasījumi. Abas grāmatas papildina viena otru Bībeles nostāstu, pantu un padomu izgaismojumā.
Visi šīs grāmatas lasījumi domāti privātiem, klusiem mirkļiem kopā ar Dievu: kā pirmais rīta vai pēdējais vakara uzdevums — vai arī kā brīdis pusdienlaika pārtraukumā.
GERIJS ČEPMENS ir slavens orators, starptautiski atzīts laulības un ģimenes dzīves konsultants, vada ikdienas radio programmu Mīlestības valodas minūte. Dr. Čepmenam un viņa sievai Karolīnai ir divi pieauguši bērni un divi mazbērni; viņi dzīvo Ziemeļkarolīnā, kur viņš kalpo baznīcas draudzē.

7. Kristofers S. Kilems- Pieci tibetieši
apgāds Zvaigzne ABC
Pieci tibetieši ir vienkāršu, taču ļoti enerģizējošu jogas vingrojumu sistēma, kas radusies Himalaju kalnos. Uz Rietumiem tos 20. gadsimta sākumā atveda atvaļināts britu armijas virsnieks, kurš šos vingrojumus bija apguvis tibetiešu klosterī.

Grāmatas autors Kristofers S. Kilems ir pasniedzis jogas, meditācijas un dabiskās veselības nodarbības jau vairāk nekā divdesmit gadus. Viņš piedalās ASV radio un televīzijas raidījumos, publicējas žurnālos un ir arī vairāku grāmatu autors.

6. Anpiņa Dzjina- Īstais Konfūcijs
apgāds Atēna
Vairāk nekā divus gadu tūkstošus Konfūcijs ir bijis nešķirams no Ķīnas vēstures. Tomēr, par spīti slavai, kā cilvēku viņu bijis grūti izprast. Strādājot pie grāmatas “Īstais Konfūcijs”, Aņpina Dzjiņa ir izpētījusi visuzticamākos ķīniešu tekstus un, izvērtējot atjaunotos materiālus un minējumus, kas apmiglojuši viņa piemiņu, mēģinājusi noskaidrot, kas patiesībā ir zināms par Konfūciju.
Šajā grāmatā Dzjiņa padara vēsturisko Konfūciju mums saprotamu, tādējādi varam arī labāk izprast viņa ideju par morāli un mācību, kas ietver priekšstatus par ģimeni un politiku, kultūru un pašu mācīšanos. Īstais Konfūcijs ir meistarīga liecība par to, kā dzīvojis un garīgi audzis domātājs, kura spēcīgā ietekme jūtama vēl šodien.
Aņpina Dzjina studējusi matemātiku Mičiganas štata universitātē ASV un ieguvusi filozofijas zinātņu doktores grādu ķīniešu filozofijā Kolumbijas universitātē. Viņa strādājusi Veslija universitātē un tagad pasniedz Jeila universitātes vēstures nodaļā. Viņas interešu lokā ir konfūcisms, daoisms un ķīniešu garīgās tradīcijas.

5. Jeļena Balašova- Salāti. Gardai un veselīgai maltītei
Jāņa Rozes apgāds

“Salāti. Gardai un veselīgai maltītei” atradīsiet gandrīz pusotru simtu recepšu – no vieglām un gaisīgām uzkodām līdz kārtīgai maltītei, ar ko pilnībā var apmierināt pat lielāko izsalkumu. Pārpilni ar svarīgākajiem vitamīniem, minerālvielām, fitoelementiem un pārtikas šķiedrvielām, plašajā ēdienu klāstā salāti ir viena no veselīgākajām izvēlēm.

Par autori

Jeļena Balašova ir pavāre un daudzu recepšu autore. Viņa dzīvo Melburnā, kur apguvusi pavārmākslu laikā, kad dzima pasaulē šobrīd ļoti populārā Austrālijas modernā virtuve. Jeļena Balašova apceļojusi visu Āziju un Eiropu un šobrīd aktīvi darbojas viesmīlības uzņēmumā, kas piedāvā ēdienkarti ar fusion un pasaules virtuves ēdieniem.

4. Juris Rubenis, Lorenss Frīmens- Krīzes iespējas. Meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla
apgāds Zvaigzne ABC

Benediktiešu mūka, Pasaules Kristīgās meditācijas kopienas direktora Lorensa Frīmena un luterāņu mācītāja, teoloģijas doktora Jura Rubeņa kopdarba „Krīzes iespējas. Meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla” tapšanu pamudinājusi nesenā globālā krīze un tās izraisītais finanšu struktūru sabrukums.
Grāmata ir mēģinājums izprast mūsdienu krīzi, kuras izraisītais banku krahs ir tikai viena no izpausmēm, un palīdzēt saskatīt, ka tā iezīmē jaunu evolucionāro posmu cilvēka apziņas attīstībā. Šī atziņa dod iespēju saskatīt krīzes radītās iespējas.

3. Mišels Montēņs- Raudzes. Esejas
apgāds Tapals

Dzejnieces Dagnijas Dreikas tulkojumā pirmoreiz latviski publicētas franču 16. gadsimta domātāja Mišela Montēņa (1533–1592) esejas no trešās grāmatas.
1588. gadā pirmoreiz publicēta trešā grāmata, kas tapusi laikā, kad Montēņs bija pārlaidis mēra epidēmiju un pārdzīvoja niknas katoļu un hugenotu sadursmes, feodālo grupējumu cīņu par varu, vispārējas jukas, vardarbību, kas bija kļuvusi par normu, un draudošu valsts bojāeju, kā arī paša novecošanas un slimību pieredzi, par ko viņš vēsta tikpat nesaudzīgi un objektīvi kā par sociālajām norisēm. Tādējādi trešā grāmata iepriekšējās divās atklāto domu un spriedumu pasauli nenojauc, tomēr būtiski papildina ar dramatiskām juku laika ainām un jauniem redzespunktiem cilvēka dienišķās muļķības un prāta iespēju vērtējumā.

2. Bernards Bekets- Genesis. Stāsts par Ādamu
apgāds Zvaigzne ABC

Starptautisko konfliktu rezultātā mūsu planēta ir pārdzīvojusi globālu bioloģisko karu. No nāves un inficēšanās draudiem izdevies izglābties tikai nelielai cilvēces daļai, kas apmetusies dzīvot uz salu grupas tālu no slimības epidēmijas izpostītajiem kontinentiem. Lai nepieļautu bioloģiskās infekcijas ievazāšanu, tiek nodibināta modri apsargāta Republika, kurā valda stingri iekšējie noteikumi. Par šo noteikumu neievērošanu draud bargs sods.
Tomēr Ādams – jauneklis no Republikas privileģētās filozofu šķiras – izšķirošā situācijā izvēlas sekot nevis Republikas līdz absurdam stingrajiem noteikumiem, bet gan savai sirdij. Par dumpošanos viņam draud nāvessods, kas pēdējā brīdī tiek nomainīts pret mūža ieslodzījumu. Cietuma kamerā Ādamam jāuzturas kopā ar Mākslīgā intelekta programmas radīto „brīnumbērnu” Arti – mazu jocīga izskata robotiņu, kas, kā atklājas, nemaz tik nekaitīgs nav…
Pēc daudziem gadiem, kad stāsts par Ādamu jau ir kļuvis par leģendu, viņa dzīves gājumu sāk pētīt skolniece Anaksa. Izvēloties šo tēmu, viņai nav ne jausmas, cik bīstama bijusi viņas izvēle.

1. Sandro Veronēzi- Rāmais haoss
Jāņa Rozes apgāds

Romāna galvenais varonis Pjetro Paladīni ir četrdesmit trīs gadus vecs vīrietis, kurš pēc ilgas kopdzīves gatavojas precēties ar Laru, abu kopīgās meitas Klaudijas māti. Taču dažas dienas pirms vasaras brīvdienu beigām viņa dzīvi satricina negaidītā Laras nāve. Atgriezies Milānā, Pjetro nolemj vadīt dienas, sēdēdams savā automašīnā, kas novietota meitas skolas priekšā. Un, kamēr pilsētā pamazām izplatās runas par viņa dīvaino noslēgšanos, Pjetro gaida, kad viņa un Klaudijas dzīvē ieplūdīs Laras nāves izraisītās ciešanas.
Veronēzi valoda vienmēr ir precīza, viņš spēj rotaļāties ar dažādiem valodas reģistriem, ne mirkli nenododot savu – izsmalcinātā vārdu meistara – klātbūtni un neradot samākslotības vai sakonstruētības iespaidu.