Ola tiek vārīta, cepta, piejaukta un sajaukta. Dalīta, putota un krāsota. Sista un mesta. Smērēta matos un ziesta uz miesas. Ola ir ēdiens un ēdienu sastāvdaļa. Vienkārši pagatavojama un dažādi pasniedzama.

Olai ir plašs pielietojums, bet šoreiz es gribētu parunāt par to, ko mums var pastāstīt ola. Biju PVD kursos un tur visādas interesantas lietas stāstīja.

Droši vien šī info būtu aktuāla pirms Lieldienām, bet labāk vēlu, nekā nekad. Pirms Lieldienām esot jāuzmanās no baltajām olām- tirgotāji ir viltīgi un cenšas maksimāli ilgi noturēt baltās olas, lai tās palaistu tirgū īsi pirms svētkiem, kad tām ir vislielākais pieprasījums. Līdz ar to ir labas iespējas tikt ne pie tām svaigākajām olām. Un kā zināms- vecas olas māgai prieku nenes.

Otra, svarīgāka un ikdienā pielietojamāka, informācija ir par olu marķējumu. Droši vien olēdāji ir pamanījuši, ka uz olām vairs netiek spiesti zīmodziņi ar ražotāja nosaukumu. Šobrīd tur ir uzspiesti ciparu un burtu kombinācija, kas informē patērētāju par to, kādu produktu viņš iegādāsies:

Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas veidu (0 – bioloģiskā ražošana, 1 – brīvā turēšana, 2 – turēšana kūtī, 3 – turēšana sprostos), bet burti valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais identifikācijas numurs (piemēram, 1234) un papildus zīmes, kas identificē dējējvistu ganāmpulka mītni (piemēram, 1).

Vakar sabiju RIMI un ievēroju, ka pilni plaukti piegāzti ar dzīvīgi krāsainām olu kastēm uz kurām izcelts uzraksts- ”Brīvā vaļā turētu vistu olas” (apmēram tā). Cik zinu, tad mums Latvijā nav īpaši daudz saimniecību, kur vistas tiek turētas brīvā vaļā (godīgi sakot, es zinu tikai vienu- ”Kalndruvas A”) un nolēmu papētīt, kas tad mums piedāvā šo produktu.

Izrādās Balticovo! Vai tad Balticovo sākuši saimniekot zaļi? Jāskatās tālāk- uz kastītes ir sekojoša informācija- ”ražotājvalsts: skat. Svītru kodu”. Man, un pieļauju, ka lielam vairumam arī, neko neizsaka svītru koda skatīšanās. Neesmu brālis Rimants Lāzeracs (vai kā to ķēmu Rimi reklāmā dēvēja). Neko darīt, veru kasti vaļā un skatos uz kodu- 1PL…….. Skaidrs, poļu olas….

Papētot internetu, var redzēt, ka esmu palaidis garām kādu mēnesi vecu ziņu- šur tur internetā figurē relīzes, ka Balticovo iepirks no Latvijas zemniekiem mājas olas un laidīs tirgū. Protams, turpat arī ir piebilde- tā kā mūsējie nenodrošina pienācīgu apjomu, tad iepirksim no Eiropas zemniekiem.

Tik nez kāpēc nepamet sajūta, ka katru reizi atverot šo māju olu (nosaukums jau spiež uz siltām jūtām) kasti, tur uz zīmoga neredzēt LV…