Nosaukums: Slepkabota dienasgrāmatas. 2.grāmata.
Autors: Marta Velsa
Izdevējs: Prometejs
Gads: 2018
LPP: 238

Martha Wells – The Murderbot Diaries Volume 2 .,2017.
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Melgalve

Par grāmatu-
Slepkabots patvaļīgi devies uz Milu, lai iegūtu datus par teraformēšanu un GrayCris nelikumīgām darbībām. Uzdevies par drošības konsultantu, Slepkabots pieslēdzas vienai grupai, kura dodas uz Milu. Iegūtie dati atklāja daudz interesantu detaļu, kuras noderētu Dr.Mensai, lai varētu aizstāvēties pret korporācijas uzmācīgajiem centieniem visu nelikumību notušēt. Bet izrādās, ka Dr.Mensa ir nokļuvusi nelaimē un Slepkabots dodas palīgā. Jo tā liek viņa jaunās jūtas- pieķeršanās cilvēkiem.

Laikam jau pareizi būtu bijis, ja par abām Slepkabota dienasgrāmatām rakstītu vienā rakstienā, bet sanāca, ka par pirmo grāmatu uzrakstīju ”uz karstām oglēm”, kad otrā vēl nebija pabeigta. Un tagad nočammāju ar otrās grāmatas atsauksmi. Varbūt labi, ka tā- būs vairāk burtu blogā.

Otrā grāmata ir ļoti cienīgs turpinājums pirmajai grāmatai- ieturēts stils, dinamiski notikumi, labas kaujas un pieklājīga fantastika. Protams, arī neatslābstoša interese no vāka līdz vākam.

Slepkabots turpina savu brīvsoli un aktīvi meklē atbildes uz saviem jautājumiem. Pa vidu viņam sanāk ļoti labi sevi parādīt dažiem labiem cilvēkiem un pamazām arī pašam kļūt par cilvēku- ar savām emocijām, pieķeršanos un plāniem. Un šis, manuprāt, grāmatā tika ļoti labi parādīts- bez liekas uzbāzības un novirzes no galvenā kursa, visu laiku tiek urdīts jautājums par to, kur un kad sākas cilvēks? Vai robots, lai arī ar dažām organiskām daļām, var būt persona? Vai tā ir tikai programma un dažas novirzes no tās?

Bet tas, kā jau minēju, ir otrajā plānā. Visa skatuve ir interesantajam stāstam par teju neierobežotu spēju kaujas mašīnu, kura viena pati brīvi ceļo Visumā un spēj sagādāt pamatīgas galvassāpes sliktajiem. Lai gan arī labie nav pasargāti no stresa- arī šajos notikumos bieži vien labi sākti un domāti plāni, uz beigām nosveras uz ”nu ir sūdi!”.

Abas Slepkabota dienasgrāmatas ļoti krāšņi izdaiļo latviešu valodā izdoto fantastikas plauktiņu- noteikti lasāma gan interesantā stāsta, gan tulkojuma dēļ. Un noteikti gaidām pārējās daļas.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.