Nosaukums: Ķēpīga tēma. Latvieši- boļševiku balsts?
Autors: Jānis Šiliņš. Māris Zanders.
Izdevējs: Aminori
Gads: 2020
LPP: 112

Par grāmatu-
Žurnālista Māra Zandera saruna ar vēstures zinātņu doktoru Jāni Šiliņu par jautājumiem, kas aptver padomju varas nodibināšanu Krievijā, lielinieku uzvaru un padomju varas nodibināšanu Latvijā pirms Neatkarības kara. Galvenais sarunas akcents- kāda loma šajos notikumos bija latviešiem un kāpēc.

Tviterī manīju pozitīvas atsauksmes par divām vēstures grāmatām, kuras aplūko Latvijas vēstures mītus un versijas- viena par lieliniekiem un otru par vācbaltiešiem. Vēsture ir sirdij tuva un aplūkotās tēmas likās interesantas. Protams, pieķeksēju savā lasāmajā sarakstā.

Bibliotēkā pamanīju grāmatu par lieliniekiem un ņēmu ciet. Mazliet izbrīnīja grāmatas mazais izmērs. Bet galvenais jau tomēr ir saturs.

Un saturs nelika vilties- aplūkotie jautājumi un sniegtās atbildes bija interesantas un atsedza nedaudz citus vēstures slāņus, kuri nebija mācīti skolā. Tagad varu ar savādāku skatu aplūkot vienu vai otru notikumu, kas risinājās Latvijā un Krievijā pagājušā gadsimta sākumā. Arī viena otra vēsturiska personība tika labāk izgaismota un parādīti daži tuvredzīgi lēmumi, kuri ļoti sāpīgi atsaucās vēlāk.

Tāpat bija labi parādīts kāpēc tik daudz latviešu bija vadošos amatos lieliniekos (pirmsākumos čekā viena trešdaļa bija latvieši). Interesanti bija lasīt par Pētera Stučkas nonākšanu Latvijā un viņa mēģinājumu nodibināt te lielinieku varu un kāpēc tas cieta neveiksmi. Atbildes, mītu atspēkošana, fakti un vizuālais materiāls. Tas viss kopā veidoja interesantu un noderīgu sarunu, kuru viegli saprast un tikpat viegli izsekot līdzi. Noderīga ir gan grāmatas sākumā esošā hronika, gan beigās atrodamā ieteicamā literatūra. Gadījumā, ja pietrūka, tad katrs pats var parakties dziļāk tēmā.

Neskatoties uz saviem nelielajiem izmēriem, grāmata ir pilna ar interesantu un noderīgu informāciju, kuru ir ļoti viegli lasīt arī bez iepriekšēja vēsturiskas literatūras rūdījuma. Varbūt skolēniem tieši nederēs (sarunas formāta dēļ) referātu rakstīšanā, bet noteikti palīdzēs labāk izprast vēstures notikumus, kuri tieši ietekmēja mūsu valsts vēsturi.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.