Nosaukums: Slepkabota dienasgrāmatas. 1.grāmata
Autors: Marta Velsa
Izdevējs: Prometejs
Gads: 2018
LPP: 224

Martha WellsThe Murderbot Diaries Volume 1 .,2017.
Tulkojums latviešu valodā- Ieva Melgalve

Par grāmatu-
Zinātnieku grupa uz kādas planētas veic pētījumus. Lai arī planēta skaitās mierīga un bez faunas, kas var uzbrukt, viņiem kā nodrošinājums ir uzņēmuma robots- DrošVienība, kuras uzdevums ir nodrošināt kārtību un rūpēties, lai zinātnieku grupa atgriežas sveika un vesela.
Bet DrošVienība nav parasts bots- tas jau sen ir uzlauzusi savu vadības bloku un ļoti pārliecinoši tēlo, ka pakļaujas pavēlēm vai bezierunu komandām. Tā vietā viņš pats lemj, pats rīkojas un pats arī izvēlas kādus seriālus skatīties.
Viņa atmiņa it kā tika iztīrīta, bet DrošVienība gandrīz visu atceras. Atceras, ka viņš nogalināja vairākus desmitus cilvēku, atceras savus iepriekšējos uzdevumus un atceras, ka viņu sauc Robots Slepkava jeb- Slepkabots.

Līdz šim no izdevniecības Prometejs viss lasītais ir bijis ļoti labs. Pēdējo gadu gan nesanāca pieķerties viņu grāmatām, jo bija citi lasīšanas plāni. Bet ļoti cītīgi sekoju citu blogeru atsauksmēm par šīs izdevniecības izdevumiem. Cita starpā tur pavīdēja divas ne pārāk biezas grāmatas par kaut kādu kaujas robotu (apmēram tā pirmajā acumirklī izskatījās). Un visiem patika. Skaidrs, arī man būs jāizlasa. Tā nu lēnu garu tik pievienoju sarakstam grāmatas, līdz dažas dienas atpakaļ tiku līdz bibliotēkai un paņēmu abas robotu grāmatas. Izlasīju. Abas bija labas. Patiesībā, ja es pareizi sapratu, tad es izlasīju četras grāmatas, kuras saliktas divās grāmatās. Kaut kā tā.

Par pirmo Slepkabota dienasgrāmatu.

Jāsaka, diezgan strauja grāmata. Gan lasīšanas, gan notikumu attīstības ziņā. It kā sāc ar garlaikotu robotu uz garlaicīgas planētas kopā ar ne pārāk interesantu zinātnieku grupu, bet nemaz nepamanot jau esi nonācis kādā no kosmosa stacijām un ar saspiestiem īkšķīšiem seko Slepkabotam viņa ceļojumā… jā, kādā ceļojumā? Patiesības noskaidrošanā? Brīvsolī? Atmaksā? Ai, vienalga- ir interesanti, pārdomāti un dinamiski. Arī jautri. Ne tā, ka jāzviedz, bet tāds labs un viegls humors. Gan attieksmē starp citiem botiem, gan ar cilvēkiem. Un ar savi ar- viņš diezgan daudz domā. Viss kā pie cilvēkiem. Un te ir parādās viena no grāmatas neparastākajām šķautnēm- it kā tu visu laiku lasi par robotu, arī grāmatā tas nepārtraukti tiek minēts, bet īstenībā pieķer sevi pie domas, ka tas ir parasts cilvēks. Nu labi, gluži parasts nav- prot labi šaut, izanalizēt plānus (lai gan bieži šīm analīzēm seko- sūdi vagā! sūdi vagā!) un uzlauzt visādas sistēmas.
Pie visa labā, kas ir grāmatā, šis, manuprāt, izsauc papildus pārdomas un emocijas.

Slepkabota dienasgrāmatas ļoti pārdomāti nonāk līdz nākamajām ”sērijām”- it kā kaut kas kļūst skaidrāks, bet viss netiek atklāts. Un pie reizes parādās kāds jauns punkts, kurš būs jārisina nākamajā dienasgrāmatā. Gatavojos interesantai laika pavadīšanai- ”priekšā tāls ceļš”.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.