Nosaukums: Mērija Popinsa
Autors: Pamela L.Treversa
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1983
LPP: 204

Par grāmatu
Benksu bērniem- Maiklam, Džeinai un dvīņiem vajadzēja aukli un viņi ievietoja sludinājumu avīzē. Tā viņu mājā ieradās vislabākā bērnu aukle Mērija Popinsa.


Viņa ieradās ar Austrumvēju. Rokās tepiķsoma un azotē lietussargs ar papagaiļa galvu rokturī. Viņa, Mērija Popinsa- vislabākā un neparastākā aukle, kādu vien varēja iedomāties.

Jau no bērna kājas es zināju, kas ir Mērija Popinsa. Vismaz man tā likās. Lai gan nebiju lasījis ne grāmatu, ne arī filmas par viņu skatījies. Pietika ar to, ka zināju- tante, kura lido ar lietussargu. Šogad nolēmu aizlāpīt vismaz literāro caurumu Popinsas sakarā.

Ja pareizi sapratu, tad šajā grāmatā tika ietvertas pirmās divas grāmatas par Mēriju Popinsu. It kā vēl ir sešas. Skatījos, ka latviešu valodā vēl iznākuši pāris izdevumi, bet neatradu vai tie ir turpinājumi vai pārizdevumi.

Lai vai kā- man Popinsas pietika arī ar šo grāmatu. Neuzrunāja. Pat nezinu, kas neuzrunāja vairāk- pats stāsts vai tas tulkojums. Laikam jau nedrīkstu par tulkojumu pukstēt (tulkotāja Vizma Belševica), bet īsti nelīmējās kopā tie biežie Mērijas Popinsas ”nošņaukājās” un ”šņaukājās”. Arī ”nicīgi izmeta”, ”dusmīgi saviebās”, ”atcirta” utt.
Tā arī nespējot visu šo dusmu un šņaukāšanos, es grāmatu nespēju pieņemt. Jā, aukle bija neparasta, jo spēja bērnus aizvest tādos ceļojumos un piedzīvojumos, kas citām auklēm nebūtu pa spēkam. Bet tās nemitīgās dusmas, nicīgā viebšanās, nerunāšana utt. Tas viss nelīmējās kopā ar bērnu pieķeršanos un jēdzienu ‘’vislabākā aukle’’. Drīzāk šo grāmatu varētu apzīmēt kā 20.gadsimta sākuma bērnu un guvernantes savdabīgās attiecības atspoguļojumu, kur bērniem bija stingri rāmji, bet Mērija Popinsa atļāva bērniem brīvību. Bet tiklīdz atgriezās mājās, tā rāmji atpakaļ.

Vai nu pie vainas mans vecums, vai arī iztēles rāmji, bet nevaru ielikt šo grāmatu ”obligāti izlasi bērnībā” sarakstā. Lai gan- bērnībā es droši vien uz to visu skatītos savādāk. Varbūt pat vēl gribētu noskatīties filmu.

[xrr rating=7/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.